Az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport idei első ülésén folytatódott a konstruktív együttműködés a testület kormányzati és nem kormányzati szereplői között. Ennek jegyében fogadták el a testület ügyrendjét, befogadva a civil szereplők részéről érkezett javaslatok jelentős hányadát – adta hírül szerdai közleményében a hatóság.

Businessman with long nose shadow on wall vector illustration. Businessman with long nose shadow on wall vector illustration.
Integritás Hatóság, Korrupcióellenes Munkacsoport
Idén először ülésezett a Korrupcióellenes Munkacsoport.
Fotó: Diki Prayogo

Egyúttal megalakult a Korrupcióellenes Munkacsoport 2022-es évre vonatkozó jelentésének előkészítésében közreműködő öt almunkacsoport is, amelyek a testület ülései között folyamatosan dolgozni fognak majd.

A jelentésnek 2023. március 15-ig kell elkészülnie.

A munkacsoport következő teljes ülése 2023 februárjában lesz.

Dr. Várady Szilvia, a Korrupcióellenes Munkacsoport alelnöke elmondta, hogy aktív részvétel mellett a tagok egyetértésben elfogadták a tényleges működéshez szükséges ügyrendet, és kialakították az almunkacsoportokat, amelyek mindegyikében az adott területen szakértő nem kormányzati tagok is részt vesznek.

„Annak ellenére, hogy a rövid működés okán a feladatellátáshoz és az antikorrupciós tevékenységek nyomon követéséhez szükséges adatokhoz történő hozzáférés módja még nem körvonalazódott, bizakodásra ad okot, hogy az állami szervek képviselői is kifejezték ez irányú együttműködési szándékukat. A rendelkezésre álló hat hétben a soron következő mérföldkő teljesítéséhez a tagok és a meghívottak konstruktív együttműködése elengedhetetlen” – ismertette Várady.

Második alkalommal találkoztunk, úgy látom, a bizalom folyamatosan nő a felek között. Addig jutottunk el, ameddig az előzmények ismeretében el lehetett jutni: konszenzussal alakítottuk ki a működés kereteit, tisztáztuk az összes ügyrendi kérdést

– nyilatkozta Biró Ferenc, az Integritás Hatóság és a Korrupcióellenes Munkacsoport elnöke.

A szakember elmondta, hogy sok a feladatuk, szűkösek a határidők, hiszen március közepéig el kell készülnie a munkacsoport első éves jelentésének. Hozzátette, hogy az eddigi tapasztalatok szerint erős a bizalma abban, hogy a Korrupcióellenes Munkacsoport nagy segítséget jelent majd a hatóság munkájában.

Létrejött a Korrupcióellenes Munkacsoport – itt a tagok névsora

A 21 tagú konzultatív testület december 13-án ülésezett először. A résztvevők a meghívóval együtt a napirendet és az ügyrendi javaslatot is megkapták, amelyeket előzetesen véleményezhettek. A hatóság elnöke a törvényi keretek betartása mellett konstruktív, értékteremtő együttműködésre számít.