Görögország közel a duplájára hosszabbítja a Törökországgal határos Évrosz folyó partján emelt ötméter magas kerítést. A jelenleg 37,5 kilométer hosszú, a görög nevén Évrosz, török nevén Meric folyónál húzódó határkerítést további 35 kilométerrel hosszabbítják meg – közölte szombaton az építkezés helyszínére látogatva Tákisz Theodorikákosz, az állampolgárok védelméért felelős görög miniszter.

Flags,Of,Eu,And,Turkey,Painted,On,Cracked,Wall
Fotó: danielo

Az új kerítés költsége mintegy 100 millió euró (39,6 milliárd forint), és a görög költségvetésből finanszírozzák – tette hozzá a miniszter. Az ERT görög állami televízió tudósítása szerint Theodorikákoszt elkísérte az Svájc és Nagy-Britannia nagykövete is.

A miniszter szerint naponta mintegy 400 ember próbál meg illegálisan átkelni Törökországból Görögországba, azaz az Európai Unióba. Tavaly a folyó mentén szolgálatot teljesítő határőrök több mint 260 ezer, az átkelést megkísérlő illegális bevándorlót állítottak meg. A görög hatóságok mintegy 1500 feltételezett embercsempészt vettek őrizetbe.

Emberi jogi szervezetek azzal vádolják Athént és az EU-t, hogy jogellenesen küldik vissza az Európában jobb jövőre vágyó embereket Törökországba. Athén viszont azt állítja, hogy Ankara az elfogott migránsokat választásra kényszeríti: vagy visszatérnek Szíriába illetve más országokba, vagy illegálisan belépnek Görögország területére.