A belga ügyészség holnap újabb tanúvallomásra idézte be az előzetes letartóztatásban lévő Eva Kailit, a Katargate néven elhíresült korrupciós botrány egyik fő vádlottját, az Európai Parlament bukott alelnökét. A hatóságok arról döntenek, hogy Kaili szabadlábon védekezhet, vagy továbbra is fogságban tartják. A politikus tagságát mind az EP szociáldemokrata frakciójában, mind a görög pártjában felfüggesztették, valamint az EP-alelnöki pozíciójáról is eltávolították. Az uniós intézményben ma választották meg utódját Marc Angel luxemburgi szocialista képviselő személyében.

2015; 25 ??????????; 25th of January; Caravel; elections; Eva Kaili; journalist; ooto; pre-election; Press conference; young woman; ???????; ??? ?????;  File Photo: Eva Kaili attends a pre-election press conference by PASOK leader Evangelos Venizelos in Athens, Greece on Jan. 11, 2015. Menelaos Myrillas / SOOC (Photo by Menelaos Myrillas / SOOC / SOOC via AFP)???????; ??? ???????; ?????; ?????????????; ???????????; ??????????? ????????; ??????????? ??????????;
A korrupcióval vádolt politikus a karácsonyt is börtönben töltötte. Fotó: Menelaos Myrillas

A belga hatóságok 2022 júliusában indítottak vizsgálatot, majd december 9-én razziákat hajtottak végre különböző helyszíneken, és letartóztatták többek között Eva Kaili akkori EP-alelnököt, valamint Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselőt, aki 2019 után a Harc a Büntetlenség Ellen nevű civil szervezet elnökeként tevékenykedett. Őrizetbe vették még Kaili élettársát, az olasz Francesco Giorgit, aki egy belga szocialista EP-képviselő, Maria Arena asszisztenseként dolgozott.

Kailit és társait bűnszervezethez tartozással, pénzmosással és korrupcióval vádolják.

A belga rendőrség közlése szerint csaknem 1,5 millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során. A hatóságok úgy vélik, hogy a politikusok kenőpénz ellenében hajlandók voltak közbenjárni és felhasználni politikai kapcsolataikat az Európai Parlamentben Marokkó és Katar számára előnyös ügyletek megkötése céljából. Az arab országoktól kapott összegeket bőröndökben tárolták, majd kisebb tételekre bontva számlára helyezték el, később pedig ingatlanokba befektetve igyekeztek tisztára mosni.  

A botrány tovább dagad, hétfőn az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola kezdeményezte két érintett szocialista képviselő, a belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztését a belga rendőrség kérésére. Ma Antonio Panzeri adótanácsadóját, Monica Rossana Bellinit vették őrizetbe a milánói hatóságok belga kérésre. Az ügynek vannak más érintettjei is, Maria Arena, az Európai Parlament szocialista képviselője nem jelentette az EP-nek, hogy a katari kormány fizette teljes utazási költségét.

Ugyan vád alá nem helyezték, de kénytelen volt lemondani az emberi jogi albizottság elnöki posztjáról. A vádlottak közül Pier Antonio Panzeri volt szocialista képviselő kedden megállapodást írt alá a belga ügyészséggel, amelyben vállalta, hogy kisebb büntetésért cserébe együttműködik a nyomozókkal. Laurent Kennes, Pier Antonio Panzeri ügyvédje szerdán az RTL.be hírportálnak azt mondta, ügyfele öt év, nagy részben felfüggesztett börtönbüntetést kaphat. A L’Echo című belga napilap szerdán közölt értesülése szerint Pier Antonio Panzeri azt állítja, hogy mintegy 140 ezer eurót fizetett Marc Tarabella belga uniós parlamenti szocialista képviselőnek, hogy támogassa a Katar-barát politikát. Marc Tarabella ügyvédje tagadja az állításokat, és rámutatott arra, hogy a múlt hónapban az ügyfele otthonában tartott rendőrségi házkutatás során nem bukkantak illegális források nyomára. Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke hétfőn bejelentette, hogy a testület a februári plenáris ülésen szavaz Marc Tarabella és egy másik EP-képviselő, az ügyben ugyancsak érintett Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztéséről.

Eva Kaili decemberben egy rendőrségi kihallgatáson azt mondta, tudott élettársa Panzerivel folytatott tevékenységéről, valamint arról is, hogy néha pénzzel teli bőröndöket tartottak a lakásán. 

Azt is elismerte, hogy arra utasította apját: rejtse el az otthonában a későbbi házkutatások során megtalált készpénz nagy részét. A volt EP-alelnök apját két napig tartották őrizetben a rendőrségi kutatások után, majd szabadon engedték. Francesco Giorgi a belga hatóságoknak tett vallomásában beismerte bűnösségét, és magára vállalt mindent élettársa, Eva Kaili védelmében, akivel közös gyerekük van, míg Kaili tagadta bűnösségét, és férjére fogott mindent.

A botrányra az európai vezetők is reagáltak: Szlovénia miniszterelnöke, Robert Golob megdöbbentőnek nevezte az eseményeket, és arról beszélt, hogy rendszerhibára utal a Katargate. Giorgia Meloni olasz kormányfő vizsgálatot és szigorú büntetést követelt a múlt hónapban. A belga miniszterelnök szerint az EP hanyag volt, ezért a belga igazságszolgáltatásnak kell takarítania, majd hozzátette: a korrupciós botrány azt bizonyítja, hogy több ellenőrzésre és nagyobb átláthatóságra van szükség az Európai Parlamentben.

Orbán Viktor miniszterelnök a Twitter-fiókján ma azt posztolta, hogy hamarosan annyi korrupt brüsszeli politikus kerül rács mögé, hogy akár egy focicsapatot is alapíthatnak. „Ha így haladnak, akkor kijuthatnak a 2024-es Európa-bajnokságra is” – fogalmazott a magyar kormányfő.

Saját maga alkotta meg a büntetlenség kultúráját az Európai Parlament, de most minden megváltozhat

A Katargate ráirányította a figyelmet az Európai Parlamentben már évek óta húzódó visszaélésekre. A testület legnagyobb hibája, hogy nincs egyetlen ellenőrző szerve sem, a kontrollt a tevékenysége felett saját maga látja el. Az EP-ben a vezető réteg, az elnökség tart fenn egy olyan rendszert, amely eddig gátat szabott a felelősségre vonásnak.