Megdöbbentőnek nevezte az Európai Parlamentben kirobbant korrupciós botrányt Szlovénia miniszterelnöke. Robert Golob a Politico EU Confidential című podcastcsatornájának adott interjújában hitetlenkedésének adott hangot a fennálló rendszer miatt, amely lehetővé tette az európai tisztviselők állítólagos megvesztegetésének lehetőségét.

Slovenia's Prime Minister Robert Golob delivers a speech during the "This is Europe" debate at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on December 13, 2022. 
Robert Golob Katargate
Robert Golob szlovén miniszterelnök szerint az uniós rendszer hibája is, hogy a Katargate bekövetkezhetett.
Fotó: Frederick Florin / AFP

Az üzletemberből lett politikus új szereplőnek számít az Európai Tanácsban, miután tavaly májusban választották meg miniszterelnöknek.

Új szereplő vagyok a színtéren, és ez a rendszer meglepett. Ha ez tényleg így működött eddig, akkor az egyfajta meghívás arra, hogy ezek a dolgok megtörténjenek

– mondta a szlovén kormányfő.

Robert Golob számára az volt leginkább elképesztő, hogy lényegében semmilyen ellenőrzést nem tapasztalt a parlamentben zajló események felett.

A szlovén miniszterelnök gondolatai jól tükrözik azt az uniós vezetők széles körében elterjedt nézetet, amely szerint a kirobbant botrány az hitelességét is veszélyezteti, ami különösen aggasztó lehet a jövő évben esedékes európai parlamenti választások előtt.

Korábban, szintén a Politiconak adott interjújában az Európai Tanács elnöke, Charles Michel is arról beszélt, hogy az olyan vádak, amelyek szerint egyes országok – mint például Katar – befolyást akartak vásárolni maguknak Brüsszelben, káros hatással vannak az EU-ra nézve.

Le kell vonnunk a tanulságokat ebből az esetből, és egy intézkedéscsomagot kell kidolgoznunk a hasonló esetek elkerülése érdekében

– jelentette ki Michel.

A korábbi volt belga miniszterelnök jelenleg az Európai Tanácsot, vagyis az EU 27 tagállamának vezetőit tömörítő testületet vezeti.

Mint ismert, a Katargate néven elhíresült botrány decemberben robbant ki. Hátterében azt áll, hogy egyes országok – főként Katar, de a hírek szerint többek között Marokkó is érintett – kenőpénzekkel, az azt elfogadó politikusokon keresztül próbálta érvényesíteni érdekeit az Európai Unióban. A legnagyobb név a gyanúba keveredettek közül az Európai Parlament korábbi alelnöke, Eva Kaili. A 44 éves görög politikus a karácsonyt is börtönben töltötte.

Katargate: saját maga alkotta meg a büntetlenség kultúráját az Európai Parlament, de most minden megváltozhat

A Katargate-botrány ráirányította a figyelmet az Európai Parlamenten belül már évek óta húzódó visszaélésekre. A testület legnagyobb hibája, hogy nincs egyetlen ellenőrző szerve sem, a kontrollt a tevékenysége felett saját maga látja el. Az EP-ben a vezető réteg, az elnökség tart fenn egy olyan rendszert, amely eddig gátat szabott a felelősségre vonásnak, viszont a katari korrupciós ügy most felforgathatja a testület működését.