Megállapodást írt alá a belga ügyészséggel Eva Kaili szocialista európai parlamenti képviselő társa, Pier Antonio Panzeri volt olasz EP-képviselő kedden. A belga ügyészség közleménye szerint e memorandum révén Panzeri kötelezettséget vállal arra, hogy tájékoztatja a nyomozókat és az igazságszolgáltatást a korrupciós szervezet működés módjáról, a harmadik országokkal kötött pénzügyi megállapodásokról, az alkalmazott pénzügyi konstrukciókról és ezek kedvezményezettjeiről.

Fotó: AFP

A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Pier Antonio Panzeri emellett azt is vállalta, hogy tájékoztatnia kell a nyomozókat ismert vagy még ismeretlen emberek iratok előállításában való részvételéről, beleértve azokat, akikről bevallotta, hogy megvesztegettek.

Cserébe ezért az együttműködésért, amelyet az igazságszolgáltatással vádmegállapodás keretében kötött, a belga törvény alapján az a büntetés, amelyet ellene megszabnak, hatékony lesz, de korlátozott – állítja az ügyészség. Ez a büntetés végrehajtással járó szabadságvesztésből, pénzbüntetésből és az összes megszerzett vagyoni előny elkobzásából áll, jelenleg egymillió euró értékben – áll a közleményben.

Panzeri lakhelyén tartott házkutatás során 600 ezer eurót találtak. A belga média szerint állítólag azért kapott pénzt Marokkótól, hogy támogassa az országnak az EP-beli érdekeit. A korrupciós botrányban a sajtóhírek szerint már mintegy hatvan képviselő érintett.

A rendőrség által már meggyanúsított képviselők száma tegnap kettővel nőtt, miután a DK-val és MSZP-vel közös Szocialisták és Demokraták-frakcióhoz tartozó belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino esetén a belga rendőrség kérvényezte az eljárás megindítását, mivel mindketten érintettek az Eva Kaili nevével fémjelzett vesztegetési botrányban – jelezték.

Brüsszeli korrupció: szorul a hurok a szocialista képviselő körül, de ő a titkárára keni az egészet

Maria Arena „elfelejtette” jelenteni, hogy a katari kormány fizette teljes utazási költségét.

Eva Kaili görög baloldali politikusnál a kiadatási eljárásra nem volt szükség, mivel tetten érték. Rengeteg, vesztegetésből származó készpénzt találtak lakásán, így azóta is előzetes letartóztatásban van, a szintén érintett élettársával együtt.

Brüsszeli korrupció: Cecilia Wikström volt EP-képviselő felháborodott, mert szerinte rossz dologra használták a nevét

Csak jónak találta a társaságot a botrányba keveredett civil szervezet elnökségében, más köze nem is volt hozzá – állítja Cecilia Wikström volt EP-képviselő, aki korábban adócsalási ügybe keveredett.