Az elmúlt több mint egy évtized legnagyobb korrupciós botránya a felszínre hozott számos rendszerszintű hibát az Európai Parlamentben működésében. A katargate botránnyal kapcsolatban az EP elnöke, Roberta Metsola azt mondta, hogy a történtekért „autokratikus harmadik országokkal kapcsolatban álló, rosszindulatú szereplők” tehetők felelőssé. A katargate akkor robbant ki, amikor a belga rendőrség korrupciós vádak miatt házkutatást tartott több EP-tisztviselőnél, például Eva Kaili alelnöknél, akinél egy készpénzzel tömött zacskót találtak. Metsola azonban hiába próbálja hárítani a felelősséget, az EUobserver arról írt, hogy az elmúlt években számos, az EP elnökségét érintő, gyanús eset maradt felelősségre vonás nélkül. Ennek oka az EP-ben uralkodó „büntetlenség kultúrája”.

Greek Prime Minister George Papandreou Faces Confidence Vote In Parliament ATHENS, GREECE - NOVEMBER 04:  Eva Kaili of the Social Democrats party PASOK, who announced yesterday that she is not giving her vote in support of Prime Minister George Papandreou, looks on as the confidence vote takes place in the Greek parliament on November 04, 2011 in Athens, Greece. A positive end of the confidence vote is key to Greece receiving a financial aid package worth 130 billion Euros from the E.U. Without this deal sources say Greece will run out of money by the middle of December.  (Photo by Vladimir Rys/Getty Images)
Eva Kaili
Fotó: Vladimir Rys / Getty Images

A portál szerint ez egy olyan rendszer az EP-n belül, különösen az elnökség körében, amely arra született, hogy az Európai Parlament képviselői és asszisztenseik szinte bármilyen visszaélést megúszhatnak következmények nélkül.

Brüsszeli korrupció: Cecilia Wikström volt EP-képviselő felháborodott, mert szerinte rossz dologra használták a nevét

Csak jónak találta a társaságot a botrányba keveredett civil szervezet elnökségében, más köze nem is volt hozzá – állítja Cecilia Wikström volt EP-képviselő, aki már korábban is keveredett korrupciós ügybe.

A belga belügyminiszter, Alexander De Croo is erre utalhatott azt követően, hogy a belga rendőrség letartóztatott négy EP-képviselőt, köztük Eva Kailit is. Velük szemben az a vád, hogy nagyjából 1,5 millió euró kenőpénzt fogadhattak el Katartól.

A belga igazságszolgáltatás megteszi azt, amit az Európai Parlament éveken keresztül elmulasztott

– monda. A belga hatóságok már hónapok óta vizsgálódtak a kenőpénzek kapcsán. Ezzel kapcsolatban az EP elnöke elmondta, hogy a parlament egy ideje már együtt dolgozik a belga hatóságokkal az ügyön. Ez viszont felveti annak a kérdését, hogy Metsola miért nem távolította el a közel-keleti küldötti pozíciójából Kailit, hogyha a belga rendőrségtől tudhatta, hogy milyen korrupciógyanús ügyekben van benne a keze.

Átláthatatlan a vezetők tevékenysége az EP-ben

Az EUobserver azt írja, hogy a büntetlenségi kör középpontjában az EP elnöksége áll. Az elnökség az Európai Parlament elnökéből, 14 alelnökéből, valamint az öt quaestorból áll.

Az EP vezetői nyíltan ellene vannak minden reformnak, ami átláthatóbbá tenné a testület belső működését 

– ezt a Transparency International brüsszeli igazgatóhelyettese, Nicholas Aiossa mondta.

AFP Photo
DOCUMENT REFERENCE000_333X8U3
SLUGTOPSHOTS - BELGIUM - EU - SUMMIT - DIPLOMACY
CREATION DATE12/15/2022
CITY/COUNTRYBRUSSELS, BELGIUM
CREDITLUDOVIC MARIN / AFP
FILE SIZE/PIXELS/DPI128.06 Mb / 8192 x 5464 / 300 dpi
BELGIUM-EU-SUMMIT-DIPLOMACY
European Parliament President Roberta Metsola (L) shares a laugh with Sweden's Prime Minister Ulf Kristersson (C) and President of the European Council Charles Michel ahead of a European Council Summit in Brussels, on December 15, 2022.
Ludovic MARIN / AFP
Az EP elnöke, Roberta Metsola (balra), a svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson (középen), az Európai Tanács elnöke, Charles Michel (jobbra).
Fotó: AFP

Az elnökség egyik tagja, az Európai Néppárt német alelnöke, Rainer Wieland több mint négy évvel ezelőtt egy az EUobservernek adott interjúban arról beszélt, hogy 

az EP-n belül az átláthatóság kialakítása egy bürokratikus rémálom lenne, amit még túl drága is lenne fenntartani. 

Orbán Viktor szerint megérett a helyzet az Európai Parlament megreformálására

A magyar kormányfő azt mondta, hogy az Európai Parlament felett nincs semmiféle ellenőrzés Brüsszelben. Hozzátette: a magyarok azt szeretnék, hogy felszámolják az Európai Parlamentet.

Ezt arra a kérésre válaszolta, hogy a testület miért nem számoltatja el az EP-képviselőket a részükre kiosztott, havi egyösszegű irodai költségtérítésekkel. Évente nagyjából 40 millió eurót költ erre az EP az adófizetők pénzéből. A képviselőknek semmilyen módon nem kell elszámolniuk ezekkel a pénzekkel, nem kell nyugtákat bemutatniuk, ráadásul az összeget közvetlenül a bankszámlájukra utalják, vagyis a képviselők arra költik, amire akarják. Arra a kérdésre, hogy a közvéleményt miért nem tájékoztatják ezeknek a pénzeknek a sorsáról, Wieland azt válaszolta, hogy 

ez nem olyan fontos ügy, amivel foglalkozniuk kellene.

Az EP alelnökének akkori szavai azért is érdekesek, mivel ebben az időszakban az Európai Parlamentbe vetett közbizalom megteremtését célzó reformok egyik élharcosának számított.

A The Guardian megszerzett néhány belső dokumentumot az EP-ből, amelyekben az olvasható, hogy Wieland az év elején 690 ezer eurót költött az adófizetők pénzéből a brüsszeli irodájának a felújítására. Ebből csak 25 ezer euró egy mennyezeti lámpára ment el.

Az Európai Parlament képviselői korábban támogattak volna egy olyan reformtervezetet, amely átláthatóbbá tette volna az egyösszegű irodai juttatások felhasználását, azonban az elnökség Wieland ajánlására lesöpörte az asztalról ezt a tervet.

Nincs belső felügyelet

Az Európai Parlementen belül kialakult korrupció egyik fő oka, hogy nincsen valódi belső felügyelete a szervezetnek. Az EP-n belül az egyes csoportok ellenőrzését más EP-csoportok látják el. Amikor valahol esetlegesen probléma vagy visszaélés kerül nyilvánosságra, akkor az illetékes ellenőrző csoport vizsgálódni kezd, és a végén nem történik semmilyen szankció. Ezek a baráti kapcsolatok a házon belül az ügyek eltussolását eredményezik. Ha figyelembe vesszük a rendszer belső működésének hibát, akkor egyértelművé válik, miként fordulhatott elő, hogy egy akkora szervezeten belül, mint az Európai Parlament,

mindössze néhány jogsértést tártak fel, és egyetlen szankciót sem vetettek ki.

Az ellenőrzés hiánya abban is testet ölt, hogy hat évvel ezelőtt az EP vezetésének sikerült meghiúsítania azt a tervezetet, amely tiltotta volna, hogy a képviselőknek másod- vagy harmadállásuk legyen. A 705 képviselőből álló testület több mint a negyede közölte, hogy van további állása a képviselői feladatai mellett. A politikai életben minden nemzetállamban tiltva van politikusoknak, hogy tisztségük mellett más keresőtevékenységet végezzenek, mivel az összeférhetetlenségi szabályok hiánya korrupcióhoz és visszaélésekhez vezethet. Az EP-ben ilyen fenntartások nincsenek, a kritikusok szerint pedig a további keresőtevékenység torzíthatja a képviselők ítéletét bizonyos ügyekben.

Egyelőre nem látni, hogy milyen irányt vesz az Európai Parlament élete, de jelzésértékű lesz a katargate-et követő első EP-ülés 2023-ban.