A csütörtökön tartott hetedik szavazási forduló sem hozott eredményt az Egyesült Államok képviselőházi elnökének megválasztásában, a többségi republikánusok változatlanul megosztottnak mutatkoznak.

House GOP Leadership Press Conference
Kevin McCarthy. Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az amerikai kongresszus alsóházában helyi idő szerint csütörtökön délben folytatódott a már kedden megkezdett elnökválasztási eljárás . A többséget republikánusok képviselőházi vezetője, 

Kevin McCarthy 201 szavazatot kapott, de sikeres megválasztásához 218 szavazatra lett volna szükség.

Tizenkilenc voksot kapott Byron Donalds republikánus képviselő, sőt egy szavazat érkezett Donald Trump volt elnökre is, valamint egy republikánus képviselő tartózkodott.

A demokrata képviselők minden eddigi fordulóban egyöntetűen szavaztak saját vezetőjükre, Hakeem Jeffriesre, így ő hetedszer is 212 voksot kapott.

A kongresszus tagjai közé nem tartozó Donald Trumpra Matt Gaetz floridai megválasztott képviselő adta le voksát a név szerinti, élőszóban leadott szavazáson. A képviselőház szabályai szerint a házelnöki posztra bárki megválasztható, az egyetlen feltétel, hogy megkapja a leadott szavazatok abszolút többségét.

A szűk – 222-212 arányú – republikánus többség miatt ahhoz, hogy a jelölt megszerezze az abszolút többséget, a republikánus képviselők szinte egyöntetű támogatására van szükség. A republikánusok konzervatív csoportjához tartozó képviselők egy része azonban eddig nem állt Kevin McCarthy mögé. Legfontosabb kifogásuk és követelésük, hogy az új elnök vezetése alatt radikálisan változzanak a képviselőház működési szabályai.

Az elnökválasztás addig tart, amíg meg nem tudják választani a vezetőt. Elnök híján a képviselőház nem kezdheti meg a munkát, a tagok a képviselői esküjüket sem tehetik le.

Az amerikai képviselőházban 1923 óta nem fordult elő, hogy az első vagy a második szavazási forduló ne hozott volna eredményt az elnökválasztáson.