Kedden megalakul az Egyesült Államok új kongresszusa, az ország két házból álló törvényhozása, az alsóházban republikánus, a felsőházban demokrata többséggel. A kongresszus ünnepélyes ülése amerikai idő szerint délben (magyar idő szerint este 6 órakor) kezdődik, majd a képviselőház a délutáni órákban tartja meg saját alakuló ülését. Az alsóház ülésének első napirendi pontja a házelnök megválasztása, amelyet egyenkénti, szóbeli szavazással bonyolítanak le, a sikeres választáshoz a szavazatok több mint felére van szüksége a jelöltnek.

House GOP Leadership Press Conference
Az amerikai republikánus párt vezetője, Kevin McCarthy kaliforniai képviselő, akit várhatóan a kongresszus alsó házának elnökévé választanak az alakuló ülésen.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A jelölés joga a többségi republikánusoké, akik vezetőjüket, Kevin McCarthy kaliforniai képviselőt indítják a pozícióért, megválasztása azonban nem ígérkezik könnyűnek, mert a képviselőcsoporton belül néhányan ellenzik az elnökségét. Kevin McCarthy hétfőn újabb engedményeket és garanciákat jelentett be a személyével szemben kifogásokat hangoztató párttársai meggyőzésére.

A házelnök megválasztásáig a képviselőház tagjai nem tehetik le a képviselői esküt, emiatt nem kezdődhet el a törvényhozói munka sem.

Az elmúlt két évben a demokrata Nancy Pelosi töltötte be az elnöki pozíciót, aki 2007 és 2011 között már volt vezetője a képviselőháznak.

USA-választás: Biden kész együttműködni a republikánusokkal

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke optimista a félidei választás eredményeit követően, miután pártja a vártnál kisebb arányú vereséget szenvedett. Kész a kompromisszumra a másik oldallal, ám vannak olyan témák, amelyekben nem tágít.

Az Egyesült Államok 118. kongresszusát november 8-án választották meg az amerikai polgárok. Az alsóház, a képviselőház tagjait két évre választják, így az teljesen megújult, míg a felsőház, a szenátus tagjait hat évre választják, ezért kétévente a szenátori helyek mintegy harmadára írnak ki választást.

A 118. kongresszus képviselőházában a 435 képviselői helyből 222-t foglalhat el republikánus politikus, 212-t demokrata, és egy hely betöltetlenül marad, miután a megválasztott képviselő, a demokrata Ronald McEachin virginiai politikus novemberben elhunyt.

A száztagú szenátusban formálisan a republikánusoknak van több képviselőjük, ugyanis 49 szenátorral rendelkeznek, míg a demokratáknak 48 szenátoruk van, ám a három hivatalosan függetlenként feliratkozó szenátor a demokrata párthoz kötődő politikus. Decemberben Kirsten Sinema arizonai demokrata szenátor bejelentette, hogy az új kongresszusban függetlenként politizál majd, miután bizonyos kérdésekben nem ért egyet pártjával, valamint a Washingtonban zajló, pártlogikán alapuló döntéshozatallal.

Az új kongresszusnak 81 új tag van, a képviselőházba 74 új képviselő került, közülük 40 republikánus és 34 demokrata, míg a szenátus száz tagja közül hát szenátor újonc, öt republikánus és kettő demokrata.

A Pew Research társadalomkutató decemberben a kongresszusban helyet foglaló veteránok számának alakulásáról jelentetett meg egy érdekes elemzést. Ebben azt írták, hogy 97-en szolgáltak korábban az Egyesült Államok fegyveres erőiben, ami mintegy 18 százalékos arány. A párthoz tartozást tekintve a veteránok közül 72-en a republikánus padsorokban, míg 25-en a demokraták színeiben politizálnak. Az elmúlt 70 évben a katonai múlttal rendelkező tagok legnagyobb aránya a szenátusban az 1970-es évek közepén volt 81 százalékkal, míg a képviselőházban az 1960-as évek végén, amikor a képviselők 75 százaléka volt korábban a fegyveres erők tagja.