Közélet

Kitiltotta az oroszokat egy francia kisváros a temetőjéből

Az ügy pikantériája, hogy a helyi temetőben a sírok 62 százalékában orosz halottak nyugszanak.

Mostantól nem fogad el sírhelybérleti díjat orosz államtól és állampolgároktól egy francia kisváros, Sainte-Genevieve-des-Bois. Az eset azért kiemelt jelentőségű, mert a Párizstól délre található város temetőjének csaknem kétharmadában oroszok nyugszanak, még 1927-ben alapították, amikor tömegével vándoroltak orosz állampolgárok Franciaországba. 

PATRIMOINE-RELIGION-RUSSIE-FRANCE
Fotó: AFP

A Le Monde című francia lap szerint a helyi temető a tavaly februári invázió óta rendkívül leromlott, nem látogatják már az oroszországi rokonok a sírhelyeket, amelyeknek fennmaradása erősen kérdésessé vált. Főleg, mióta az önkormányzat úgy döntött, hogy idén már nem fogadnak el orosz állampolgároktól bérleti díjakat a sírhelyekre. 

Pedig a kisváros és Moszkva 2005-ben megállapodást kötött, amely szerint Oroszország fizet a sírhelyek karbantartásáért.

A temetőben olyan híres oroszok is nyugszanak, mint például Ivan Alekszejevics Bunyin író, Andrej Tarkoszkij filmrendező valamint több balett-táncos és költő is. Összesen több mint ötezer orosz sírhely található a temetőben, amelyekben 15 ezer orosz nyugszik. 

 

Franciaország Oroszország temető
Kapcsolódó cikkek