Navracsics Tibor szerint az uniós pénzekről szóló vitákban nem kifogásolta az Európi Bizottság, hogy politikusok ülnek az egyetemek alapítványi kuratóriumaiban, ugyanakkor az uniós testület azt állítja, hogy már korábban jelezte a magyar kormánynak: aggályos a fideszes vezetők részvétele az egyetemeket fenntartó alapítványokban.

Budapest, 2022. december 13.Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Magyar EXPO sikerek című időszaki kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2022. december 13-án. A tárlaton 170 év 32 világkiállításával, valamint az azokon megjelent magyarok sikereivel ismerkedhet meg a közönség. A 2023. augusztus 20-ig megtekinthető kiállítás mintegy 50 magyar közgyűjtemény és magánszemély világkiállításokhoz kapcsolódó műtárgyait gyűjti össze és mutatja be egy helyen.
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Ezért az Európai Bizottság december végén levélben értesítette a testület szolgálatait és a pénzek kezelésével megbízott nemzeti hatóságokat, hogy az alapítványi tulajdonú egyetemek nem kaphatnak 2022. december 15. után elbírált pályázati pénzeket az unió által fizetett Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból – tudta meg a Népszava.

Az Erasmus+ 2020-ban több mint 22 ezer magyar diákot érintett, amire az EU 40,45 millió eurót adott, 

míg például a Budapesti Corvinus Egyetem 2014 és 2020 között 11 projektre 3,6 millió euró támogatást nyert a Horizont 2020 kutatási keretprogramból. Az ezekhez hasonló pénzek kerülhetnek veszélybe az országban működő 21 alapítványi rendszerbe szervezett egyetem kapcsán.

A döntés súlyát jelzi, hogy Fazekas János, az ELTE Közigazgatási Jogi Tanszékének docense szerint ez olyan, mintha atombombát dobtak volna a hazai felsőoktatásra, amelyet a lehetőségek elvesztése húsz-harminc évvel veti vissza. A MOME alapítványi elnöke, Böszörményi-Nagy Gergely hétfőn arról írt az egyetem hallgatóinak, hogy félreértésről lehet szó.

Az hazánkba érkezését övező vita egyik sarkalatos pontja a pénzek elköltésének átláthatósága, amely a bizottság szerint a kormányzati szereplők sorát felvonultató alapítványok esetében nincs biztosítva. Az RTL Klubnak nyilatkozó Navracsics szerint 

a testület nem kifogásolta, hogy politikusok ülnek az egyetemek alapítványi kuratóriumaiban.

Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának sajtófőnöke lesújtónak nevezte a helyzetet, amelyre szerinte a kormánynak mindenképpen megoldást kell találnia.