Közélet

Németország beadta a derekát, mehetnek a Leopard 2 harckocsik

Hónapokig tartó vonakodás után Németország elhatározhatta magát a Leopard 2 harckocsik Ukrajnába küldése mellett. Oroszország korábban azt közölte, hogy a fejlettebb nyugati fegyverek átadása a háború eszkalációjához vezet.

Olaf Scholz német kancellár szerda reggel szólalt fel a parlamentben, ahol arról beszélt, hogy legalább 14 Leopard 2 tankot adnak át Kijevnek az oroszok elleni harc támogatásaként. A német tisztségviselők eddig ragaszkodtak hozzá, hogy csak akkor hajlandók jóváhagyni a fejlett német fegyverek rendelkezésre bocsátását, ha az Egyesült Államok is küld M1 Abrams tankokat.

Leopard 2 A7V main battle tank
16 March 2022, Lower Saxony, Munster: A Leopard 2 A7V main battle tank from Bundeswehr training battalion 93 drives during a combat reconnaissance exercise at the training area. Photo: Philipp Schulze/dpa (Photo by Philipp Schulze/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A BBC írt róla, hogy Joe Biden amerikai elnök legalább 30 M1 Abrams harckocsit küldene Ukrajnába, erről ma lesz hivatalos bejelentés az USA-ban. Oroszország szerint az amerikai és a német elhatározás egyértelmű provokáció, amire reagálni fognak.

Moszkva: szétlőjük az amerikai Abrams tankokat, a küldésük nyílt provokáció

A szovjet idők forró időszakait idézően mind nyersebb a hangnem Moszkva és Washington közt az amerikaiak szerepvállalása miatt az ukrajnai háborús konfliktusban, miközben tavaszra sokan orosz offenzívát várnak. Az orosz nagykövet Amerikában nyílt provokációnak nevezte a kiszivárgott döntést, hogy az USA Abrams tankokat küld Ukrajnának, és mondott még egyebet is.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint ez a döntés fájni fog Németországnak, és örökre meg fogja határozni az Oroszországgal fenntartott kapcsolatait.

Az ukránok régóta könyörögnek a modern harckocsikért, mivel a jelenlegi eszközeikkel inkább csak védekezni tudnak, offenzívát nem képesek indítani velük. Pontosan ez volt eddig Németország érve amellett, hogy a Leopard 2 tankokat visszatartsa. Berlin attól félt, hogy ha az ukránok támadásra alkalmas eszközöket kapnak, az a lokális háborút egy Oroszország és a közötti közvetlen konfliktussá változtatja.

Egyelőre ugyan hivatalos bejelentés nem történt a Leopard 2 tankok Ukrajnába küldéséről, de a német FDP párt tagja, Marie-Agnes Strack-Zimmermann a német parlament védelmi bizottságának elnöke már közölte: örül neki, hogy az ország elhatározta magát Ukrajna további támogatása mellett.

A döntés nehéz volt, és túl sokáig tartott meghozni, de be kell látnunk, hogy ez elkerülhetetlen volt

– mondta Strack-Zimmermann. Hozzátette, megkönnyebbült, hogy országa fokozza az ukrán nép támogatását.

 

Leopard 2 Ukrajna tank
Kapcsolódó cikkek