Közélet

Nobel-békedíjra jelölték Jens Stoltenberget

Egy norvég képviselő adta be a jelölést.

Meglepő húzás: Nobel-békedíjra jelölte egy norvég képviselő honfitársát, Jens Stoltenberget, a főtitkárát. Az eset már csak azért is furcsa, mert az indoklás szerint Stoltenberg azzal érdemelné ki a békéért tett erőfeszítésekért járó díjat, amit az ukrajnai háborúban tett. A főtitkár alig néhány hete nyilatkozott arról, hogy még nincsenek meg a béke feltételei. 

NATO SecGen Visits The EU Commission
Fotó: Thierry Monasse / Getty Images

Stoltenberg megérdemli a díjat azért a példaértékű munkáért, amelyet a NATO főtitkáraként végez a szövetség egy nehéz időszakában, amikor egy brutális és kiprovokálatlan háborút vívnak egy szomszédos, békés ország ellen 

– írta indoklásában Christian Tybring-Gjedde képviselő. A korábbi norvég miniszterelnök véleménye szerint a főtitkár már az első pillanatokban felismerte a jelentőségét, hogy az orosz agresszió ellen fel kell lépnie minden olyan országnak, amelynek alapvetése a demokrácia és a szabadság. Tybring-Gjedde tavaly Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt jelölte. 

A 2022-es Nobel-békedíjat végül fehérorosz, orosz és ukrán aktivisták kapták

A jelölések benyújtásának határideje január 31., a Nobel-bizottság öt tagjának ezután lehetősége nyílik első ülésén saját javaslataival kiegészíteni a listát.

 

Nobel-békedíj Jens Stoltenberg háború NATO
Kapcsolódó cikkek