Azonnali hatállyal leváltotta posztjáról az észak-koreai hadsereg második számú vezetőjét Kim Dzsongun, a kommunista ország vezetője. Pak Dzsongcson 2020 óta volt a központi katonai bizottság alelnöke, ám január elsejével eltávolították, és a helyét Ri Jonggil tábornok vette át. 

Kim Jong Un
Fotó: API

Hogy pontosan mi állhat a háttérben, arról nem tudni, ám nem először fordul elő hasonló Phenjanban, és az is kijelenthető, hogy nem életbiztosítás megbukni Észak-Koreában. 

A helyi állami televízió be is mutatta, hogy Pak lehajtott fejjel ülte végig, miközben a bizottság tagjai szavaztak róla, később pedig a tábornok üres székét is bemutatták.

Az ülés után kiadott fotókon sem szerepelt már Dzsongcson, ami szintén aggodalomra ad okot. 

Az észak-koreai központi katonai bizottság az ország hadseregének legfőbb vezetése, a védelmi minisztérium felett áll, a szervezet elnöke természetesen maga Kim Dzsongun. A váltás azután következett be, hogy a rezsim vezetője tömeggyártást kért a nukleáris fegyverek terén, mert az az álma, hogy atomtöltetekben felveszi a versenyt az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával. Emellett a ballisztikus rakéták kilövésének folytatására is parancsot adott. 

A kirúgás azzal is összefüggésben lehet a Hindustan Times szerint, hogy Dél-Korea a napokban három drónt küldött Észak-Korea légterébe válaszul egy korábbi északi légtérsértésre, ám az északi hadsereg nem vette észre a betolakodókat, azaz pocsékul működött a légvédelem.