Iránban első fokon halálra ítéltek csütörtökön egy férfit, akit a tüntetések szervezésével vádolnak. Arsia Takdasztán a hivatalos indoklás szerint Isten ellen viselt háború, vagyis az iráni rendszer megdöntésére tett kísérlet miatt kapott halálbüntetést.

ISTANBUL, TURKIYE- DECEMBER 31: Iran protest held in Beyzit on December 31, 2022 in Istanbul, Türkiye. Protests in Iran, which started with the death of 22-year-old Mahsa Amini after being detained on the grounds that she did not comply with the headscarf rules, continue.
Fotó: Getty Images

Azt is felrótták neki, hogy rendszerellenes zavargásokat szervezett, valamint  az észak-iráni Nosahr város főterénvezetője volt annak a tömegnek, melynek egyes tagjai súlyos bűncselekményeket követtek el a tüntetések idején. Az elítélt életkorát és letartóztatásának idejét nem közölte a hírportál, 

ugyanakkor kiemelte, hogy az ítélet nem jogerős.

Iránban a 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halálát követően robbant ki országos tiltakozási hullám. Aminit azért vette őrizetbe az iráni erkölcsrendészet, mert nem előírásszerűen viselte a kötelező muszlim kendőt, majd fogvatartása alatt, szeptember 13-án meghalt. A teheráni rendőrség tagadta, hogy az őrizetbe vételnek köze lett volna a nő halálához, aki a közlésük szerint hirtelen szívelégtelenségben halt meg.

Az iráni hatóságok legutóbbi hivatalos jelentése szerint a tüntetések eddigi több száz halálos áldozata között sok rendőr is volt, a letartóztatottak száma pedig több ezer.

A hivatalos információk szerint a tiltakozó megmozdulásokban való aktív részvétel miatt eddig 14 embert ítéltek halálra, és két esetben már végrehajtották az ítéletet. További négy ember halálos ítéletét helyben hagyta a legfelső bíróság, hat esetben pedig új eljárás lefolytatását rendelték el. A csütörtökön halálra ítélt Arsia Takdasztánon kívül további egy ember halálos ítélete szintén nem jogerős.

Újabb kivégzés Iránban

Ismét kivégeztek egy embert az ősz óta tartó kormányellenes megmozdulásokkal összefüggésben, a férfi a vád szerint halálra késelte a biztonsági erők két tagját. Madzsidreza Rahnavard a második, akit a szeptember közepe óta tartó megmozdulásokkal összefüggésben kivégeztek.