Az hétfőn indította el azt a programját, amely mesterséges intelligenciára (MI) támaszkodva gyorsítaná fel a rákdiagnózis korai felállítását.

 rákot kimutató diagnosztikai kép
Több tíz ezer diagnosztikai képet mutatnak meg MI-programoknak, hogy azok képesek legyen kimutatni a rák korai stádiumát is.
 Fotó: Amorn Suriyan

Az új kezdeményezésben nagy mennyiségű képalkotási adathoz férhetnek hozzá kórházi dolgozók, kutatók és fejlesztők

 – áll az Európai Bizottság közleményében.

A program lehetővé teszi, hogy MI-t használó új technológiákat futtassanak le nagy adathalmazokon.

Ezzel nagyot léphet előre az egészségügy, amely eddig az interoperabilitás hiánya miatt tartózkodott a MI használatától. Az Európai Bizottság kezdeményezése viszont már lehetőséget nyújt a különböző rendszerek, eszközök, alkalmazások és termékek összehangolt működésére.

A projekt összhangban van az Európai Unió adatstratégiájával és megfelel a GDPR-ként ismert adatvédelmi jogszabályoknak – írják.

Stella Kyriakides, az unió egészségügyi biztosa szerint a digitális technológia megváltoztathatja a tudásunkat a rák kialakulásáról.

Az új adatprojektet meglévő uniós kezdeményezésekkel is összekapcsolják. 

Cél, hogy a mell-, a méhnyak- és a vastagbélrákszűrések az európaiak 90 százaléka számára váljon elérhetővé.

A rák diagnosztizálását és kezelését elősegítő mesterségesintelligencia-rendszereken dolgozik mások közt a Philips és a Siemens Healthineers orvosi szkennereket gyártó vállalat, valamint a Bayer cég is. Utóbbi a múlt héten állapodott meg a Blackford Analysis Ltd. felvásárlásáról, ez a brit társaság olyan MI-t fejleszt, ami orvosi képek alapján segíti a betegségek diagnosztizálását – adta hírül a Reuters.

Európában a daganatos betegségek közül a leggyakrabban a mell- (531 ezer), a tüdő- (477,5 ezer), a prosztata- (473 ezer) és a vastagbélrákot (325 ezer) diagnosztizálták 2020-ban. Az érintettek közül legtöbben tüdő- (384 ezer), vastag- (158,7 ezer), mell- (141,7 ezer), valamint hasnyálmirigyrákban (132 ezer) haltak meg ugyanekkor – összesítette a Globocan.

A MI használata az orvostudományban nem új keletű, elemzésünk rávilágít a hasznára és arra is, hogy milyen akadályok előtt áll ez az innováció.

A járvány miatt a krónikus betegségek szűrése több országban visszaesett, így Magyarországon is kevesebb rákszűrést végeztek a pandémia első két évében. Szerencsére a kór gyógyításában is vannak új eredmények. A BioNTech kísérleti rákgyógyszerét már tízezer főn tesztelik, a megelőzésben pedig hamarosan a Moderna és a Merck vakcinája segíthet.