Az új-zélandi rendőrség, történetének legnagyobb drogfogásaként, 3,5 tonnányi kokaint foglalt le a Csendes-óceánban, az ország partjaitól hatnapnyi hajózásra. A szállítmány célja valószínűleg Ausztrália volt, amelynek a piacára a kartellek évek óta próbálnak betörni – írta a Vice.

Drug,Dealer,Offers,Cocaine,Dose,Or,Another,Drugs,In,Plastic, Drug dealer offers cocaine dose or another drugs in plastic bag, drug addiction on party concept, selective focus, toned
Fotó: Shutterstock

A 81 csomagot, amelyeket szándékosan hálókhoz és bójákhoz kötöttek, a rendőrség tengeri különítménye egy bűnözők által gyakran használt tranzitponton találta meg. A csempészbanda valószínűleg itt vette volna át a szállítmányt, és vitte volna tovább Ausztráliába.

A Batman- és négylevelű lóhere logókkal megjelölt csomagok Ausztrália egyévi – Új-Zéland három évtizednyi – kokainfogyasztását fedezné – közölte a rendőrség.

A hatóságok a Hydros-hadművelet részeként 2022 decembere óta tartottak megfigyelés alatt egy dél-amerikai kötődésű drogkartellt, ami végül az úszó „kokainsziget” lefoglalásához vezetett. A jelek szerint a csempészek az árut GPS segítségével követték, és egy arra járó hajóval akarták felvenni, hogy kikerüljék a kikötőkben és a partok közelében járőröző vámosokat.

Kétségtelen, hogy ez a felfedezés komoly pénzügyi csapást mér a dél-amerikai termelőktől kezdve egészen a forgalmazókig. Ez a rendőrség történetének egyik legnagyobb kábítószerfogása, és örülünk, hogy a nyomozás és az akció sikeres volt

– nyilatkozta az ügyről Andrew Coster rendőrfőnök. „Bár ez megzavarja a szindikátus működését, továbbra is éberek maradunk, mivel tudjuk, ezek a csoportok milyen messzire mennek, hogy elkerüljék a bűnüldöző szervek figyelmét” – tette hozzá.

A tisztviselőket megdöbbentette a lefoglalt áru hatalmas mérete, mivel mind Új-Zéland, mind Ausztrália rendkívül nehéz piacnak számít a csempészek számára a szállítási távolságok miatt.

Ausztráliában és Új-Zélandon a legmagasabb a kokain ára a világon. A kiskereskedelmi ár akár 350 dollár is lehet grammonként, annak ellenére, hogy a nagy piacok közül itt a legalacsonyabb a kábítószer relatív tisztasága. Meglepő módon az alacsony minőség és a magas ár ellenére az ausztrálok a világ egyik legnagyobb egy főre jutó fogyasztóinak számítanak, így a drogkartellek számára az ország hatalmas profitot biztosíthat.

A Csendes-óceán déli részén működő kábítószer-kereskedelmi útvonal a hatóságok mellett a csempészeknek is gondot okoz, a környező szigetországokról nem is beszélve. A szigorú partiőrség arra kényszeríti a szállítókat, hogy árujukat a tengerbe dobják, ahonnan a partnereiknek kell kihalászniuk a drága, könnyen elázó drogokat. 

Az áramlatok azonban szeszélyesek, és a hullámok néha partra vetik a csomagokat – Pápua Új-Guinea, Tonga és Fidzsi lakói az utóbbi években többször találkoztak több millió dollár értékű drogszállítmányokkal, amelyek a házuk előtti homokon kötöttek ki. Egy 2012-es incidens során pedig Tahiti partjainál találtak egy vitorlás hajót – amely állítólag egy nemzetközi bűnszervezet főnökének, Paul Le Roux-nak a tulajdonában volt –, benne 204 kg kokainnal és a kapitány holttestével.