Az Eurovíziós dalfesztivál talán nem az első rendezvény, ahol arra számítanánk, hogy találkozunk a Sex Pistols egykori frontemberével, John Lydonnal és későbbi zenekarával a Public Image Ltd-vel, ám könnyen lehet, hogy mégis láthatjuk őket a fellépők között.

Shockwaves NME Awards 2011 - Winners Boards
LONDON, ENGLAND - FEBRUARY 23: John Lydon formally of The Sex Pistols and Pil and his wife Nora Forster pose in front of the winners boards at the Shockwaves NME Awards 2011 held at Brixton Academy on February 23, 2011 in London, England. (Photo by Dave Hogan/Getty Images)
Fotó: Dave Hogan / Getty Images

A talán legismertebb punkzenekar valaha volt frontembere ugyanis Írország színeiben indulna a május 13-i megmérettetésen. Hogy sikerrel jár-e, az az írországi indulóról döntő péntek esti adásban derül ki, ahol zeneszakértőkből álló nemzeti zsűri, nemzetközi zsűri és közönségszavazás választja ki, hogy ki képviseli Írországot a versenyben lévő hat előadóból a liverpooli döntőn.

A Sex Pistolsban még Johnny Rotten néven ismert Lydon most nem polgárpukkasztó számmal jelentkezett, hanem egy a feleségének szóló szerelmes dallal. Az énekes elmondta, nehezére esett Alzheimerrel küzdő párját Los Angeles-i otthonukban hagyni, amíg részt vesz a versengésen, ám úgy érezte, hogy muszáj felhívnia a figyelmet a betegséggel kapcsolatos problémákra.

Lydon arról is beszélt, vérzik a szíve, amikor az emberek megosztják vele a hasonló történeteiket, valamint azt is, hogy hosszú ideje alig alszik, hogy felügyelje párját, Norát egész éjjel. Ugyanakkor 

úgy is érzi, másoknál jobb a helyzete, ugyanis sokan nem bírják el a felelősségét annak, hogy egy demencia sújtotta embert kell ápolniuk.

Az Alzheimer közel 1 millió embert érint Nagy-Britanniában és 55 milliót világszerte, ám ezek a számok sokat emelkedhetnek a következő évtizedekben a társadalmak öregedésével – írja a BBC, rámutatva, hogy nem Lydon az egyetlen, aki ezzel a betegséggel küzdő emberrel él együtt.

A brit énekes elmondta azt is, azért szeretne ír színekben indulni a versenyen, mert ír származású, és gyermekként sokszor emlékeztették, hogy mennyire sikeres Írország a megmérettetésen. Ugyanakkor a rá irányuló figyelem ellenére sem garantált, hogy a Public Image Ltd-t láthatjuk Írország képviseletében az Eurovízió döntőjében.