Közélet

Az unió kemény fellépést ígér a háborús bűnök elkövetőivel szemben

Minden háborús bűnöst felelősségre fognak vonni, a tetteik miatt bármikor bíróság elé állhatnak – erről az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja beszélt. Didier Reynders szerint senki nem menekülhet az igazságszolgáltatás elől. Azt is elmondta, hogy az oroszoktól elkobzott vagyont arra fogják fordítani, hogy abból építsék újra Ukrajnát.

Nem maradhatnak elszámolatlanul a háborús bűncselekmények, az elkövetők nem kerülhetik el a felelősségre vonást – jelentette ki Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja pénteken. Didier Reynders közös sajtótájékoztatót tartott Brüsszelben Andrij Kosztyin ukrán főügyésszel, és ezen aláhúzta: biztosítani kell, hogy a háborús bűnök elkövetői tisztában legyenek azzal, hogy egész életük során bíróság elé állíthatók tetteikért.

EU Commission on frozen Russian assets for the reconstruction of Ukraine conference  epa10472252 European Commissioner for Justice Didier Reynders holds a press conference ahead to a conference on 'Freeze and Seize Task Force'in Brussels, Belgium, 17 February 2023. The conference will work on using frozen Russian assets for the reconstruction of Ukraine.  EPA/OLIVIER HOSLET epa10472252 European Commissioner for Justice Didier Reynders holds a press conference ahead to a conference on 'Freeze and Seize Task Force'in Brussels, Belgium, 17 February 2023. The conference will work on using frozen Russian assets for the reconstruction of Ukraine.  EPA/OLIVIER HOSLET
Fotó: Olivier Hoslet / MTI

Mivel számos háborús bűnt követtek el az ukrajnai háborúban, fontos, hogy az és tagállamai szakértőkkel segítsék az ukrajnai főügyészség munkáját 

– emelte ki. Közölte: az EU és ügynökségei, valamint a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) az orosz–ukrajnai konfliktus során elkövetett háborús bűnök kivizsgálásáért felelős nemzetközi nyomozócsoportot készül létrehozni Hágában. Ezzel összefüggésben fontosnak nevezte a háborús bűnök bizonyítékainak összegyűjtését.

Elmondta továbbá, hogy az EU – Kijevvel együtt – dolgozik annak a munkacsoportnak az összeállításán is, amely a háborúval kapcsolatban ez idáig 21,5 milliárd euró értékben befagyasztott és elkobzott orosz felhasználásával foglalkozik majd. 

E csoport munkájával a felek átlátható módon kívánják biztosítani azt, hogy Oroszország fizesse az újjáépítés költségeit, és megtérítse az okozott károkat 

– mondta Reynders.

Hamarosan indul a licit az elkobzott orosz jachtokra és kastélyokra

Ukrajna elárverezi a lefoglalt orosz vagyont. A befolyt pénzt újjáépítésre használják.

Andrij Kosztyin a sajtótájékoztatón közölte: Ukrajnának és az EU-nak azonosak a céljai a háborús bűnök elkövetőinek elszámoltatását illetően. Kijelentette: Ukrajna az önállóságáért, területi egységéért, szabadságáért és az igazságért küzd a harctereken. Hozzátette, hogy a harcot és az igazságért folytatott küzdelmet már 2014-ben, a Krím annektálását követően megkezdték, mégpedig – szavai szerint – nemcsak Ukrajna érdekében, hanem mindenkiért, aki a demokráciát védelmezi.

Kijelentette: nemcsak az elkövetőket kell elszámoltatni, hanem azokat is, akik felelősek a konfliktus kirobbantásáért és a már egy éve tartó folytatásáért. Továbbá mindenki számára, aki ellen bármifajta erőszakot elkövettek, vagy aki elvesztette az otthonát, az elkobzott orosz vagyonokból az agresszornak kárpótlást kell fizetnie – tette hozzá az ukrán főügyész.

 

háborús bűnös icc Ukrajna
Kapcsolódó cikkek