Közélet

Az USA szerint Oroszország csúnyán felsült egy ballisztikusrakéta-kísérlet során, Putyin el is hallgatta a beszédében

A tesztlövés akkor történhetett, amikor az amerikai elnök Ukrajnában tartózkodott, a jelentések szerint Vlagyimir Putyin bele is szőtte volna keddi beszédébe, ám végül kivette a fiaskó után.

Oroszország interkontinentális ballisztikus rakétával kísérletezett, ami, úgy tűnik, meghiúsult, abban az időben, amikor Joe Biden amerikai elnök Ukrajnában tartózkodott – állítja két, az ügyben jártas amerikai tisztviselő. A CNN cikke szerint az egyik névtelen forrás elmondta, hogy Oroszország előre értesítette az Egyesült Államokat a kilövésről, egy másik tisztviselő pedig azt mondta, hogy a teszt nem jelentett kockázatot az Egyesült Államokra nézve, és a Fehér Ház nem tekintette a tesztet anomáliának vagy eszkalációs kísérletnek. 

This picture taken on February 18, 2023 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on February 19, 2023 shows test-firing of the intercontinental ballistic missile (ICBM) "Hwasong-15", at Pyongyang International Airport.
Fotó: AFP

Tisztviselők szerint 

a Sarmat rakétával – amelyet Nyugaton Sátán II.-nek neveznek, és több nukleáris robbanófejet is el lehet helyezni  rajta – végzett kísérlet kudarcot vallott. 

Korábban már sikeresen tesztelték, és ha ismét működött volna, az amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök említette volna a keddi beszédében. Ehelyett Putyin az egy óra 45 percig tartó beszédében nem tett említést a rakéta kilövéséről. Hivatalosan azonban kijelentette, hogy Oroszország felfüggeszti országa részvételét az Egyesült Államokkal kötött, a nukleáris fegyverek csökkentésére irányuló Új START egyezményben. 

A CNN-forrásokból származó információk szerint 

a tesztlövés akkor történt, amikor az amerikai elnök Ukrajnában tartózkodott. Az egyik tisztviselő azt mondta, hogy a teszt közvetlenül azelőtt történt, hogy Biden az országba érkezett. A második forrás a CNN-nek azt mondta, hogy a tesztelés hétfőn volt, de konkrétabb időpontot nem közölt.

A tesztlövés időzítése azt sugallja, hogy az Egyesült Államok és Oroszország több különböző csatornán keresztül kommunikált a hét elején, hogy elkerüljék a nyílt konfliktust – az amerikai tisztviselők vasárnap este, órákkal Biden kijevi látogatása előtt is értesítették az oroszokat, hogy az elnök útnak indul az ukrán fővárosba – közölte hétfőn Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó. 

 

orosz-ukrán háború Vlagyimir Putyin ballisztikus rakéta
Kapcsolódó cikkek