A már korábban a belga igazságszolgáltatás látókörébe került Andrea Cozzolino olasz európai parlamenti képviselőt Nápolyban tartoztatták le, miután lemondott kóházi ápolásáról. Az ellene indult vizsgálat után ugyanis egy klinikára vonult, egészségügyi panaszokra hivatkozva – írja az olasz sajtó. 

Fotó: AFP

Napokkal korábban a Le Soira című belga újság számolt be arról, hogy a belga szövetségi rendőrség átkutatta Andrea Cozzolino lakhelyét Brüsszel Ixelles kerületében. A belga szövetségi ügyészség által megerősített hírek szerint az olasz EP-képviselőt azzal gyanúsítják, hogy részt vett Katargate-ügyben. A szövetségi ügyészség jelentése szerint kész kihallgatni.

Brüsszeli korrupciós botrány: újabb képviselőt vittek el a rendőrök

Miután a saját mentelmi jogának felfüggesztésére szavazott, a belga Marc Tarabellát bilincsben vezették el a hatóságok.

Cozzolinót a klinika elhagyásakor őrizetbe vették a belga hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs alapján.

A képviselő a mentelmi jogát, akárcsak Tarabella EP-képviselő, akit a belga rendőrség ugyancsak pénteken vett őrizetbe, február 2-án, az Európai Parlament szavazását követően veszítette el.

A kiterjedt európai parlementi korrupciós ügyben a belga nyomozók 1,5 millió euró készpénzt foglaltak le Pier Antonio Panzeri volt szocialista EP-képviselőből lett civilszervezet-vezetőnél, aki a botrány központi szereplője, valamint Elene Eva Kaili szocialista EP-képviselő otthonában, amit az apja vitt egy bőröndben.

Kaili rács mögött van, akárcsak az olasz Francesco Giorgi, a parlamenti asszisztense és Pier Antonio Panzeri, illetve egy másik olasz, Niccolo Figa-Talamanca, egy civil szervezet képviselője. Valamennyiüket bűnszervezethez tartozással, pénzmosással és korrupcióval vádolják. Pénteken hozzájuk csatlakozott két másik képviselő, Tarabella és Cozzolino.

Brüsszeli korrupciós botrány: hol tartanak az ígért reformok?

Az intézmény tagjai politikai sárdobálással és ujjal mutogatással töltik az idejüket, ahelyett, hogy a korrupció felszámolásával foglalkoznának.