A belga hatóságok pénteken letartóztatták Marc Tarabella szocialista képviselőt, egy héttel azután, hogy kizárták a pártjából, és a mentelmi jogát is felfüggesztették. A politikus is gyanúsított az Európai Parlamentet behálózó korrupciós ügyben – írta a Politico.

Marc Tarabella váltig állítja, hogy nem tett semmilyen törvénybe ütközőt.
Fotó: AFP

December elején a belga rendőrség korrupció gyanújával letartóztatott több embert, köztük az Európai Parlament egyik alelnökét is. Azt rótták fel nekik, hogy külföldi országok érdekeit képviselték a testületben, ennek fejében több százezer eurót tettek zsebre.

A hatóságok pénteken Marc Tarabellát is letartóztatták, mivel a gyanú szerint ő is része volt a korrupciós hálózatnak.

Az Európai Parlament múlt csütörtöki plenáris ülésén felfüggesztette Tarabella és képviselőtársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát, így a belga nyomozók számára lehetővé vált a politikusok kihallgatása. Az ügyészség nem nyilatkozott arról, hogy Tarabellát milyen vádakkal szembesítik, és hogy az olasz állampolgárságú Cozzolino ellen folyik-e rendőrségi eljárás. Valószínű azonban, hogy a korrupció, a bűnszervezetben való részvétel, valamint a pénzmosás is a vádpontok között szerepel.

Múlt hét végén a nyomozás szálait összefogó belga bíró szabadon engedte a börtönből az ügy négy eredeti letartóztatottjának egyikét, Niccolo Figa-Talamancát – a korrupciós botrányhoz kapcsolódó egyik civil szervezet, a No Peace Without Justice főtitkárát. Három másik gyanúsított, Eva Kaili, az Európai Parlament volt alelnöke, élettársa, Francesco Giorgi és Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselő még mindig rács mögött van.

Januárban Panzeri vádalkut kötött a hatóságokkal, és állítólag elmondta, hogy tíz másik, a parlamenthez köthető személyt is lefizetett, akik ellen továbbra is folyik a nyomozás.

Tarabella és Cozzolino egyaránt tagadja, hogy bármi rosszat tett volna.