Közélet

Dánia hajlandó amerikai vadászgépeket adni az ukránoknak

Dánia védelmi minisztere közölte, hogy országa kész vadászgépekkel segíteni Ukrajna harcát az oroszokkal szemben. Azt követően, hogy a nyugati országok elkötelezték magukat a fejlett harckocsik szállítása mellett, kijelentették, hogy vadászgépeket nem adnak Kijevnek, mivel azokkal közvetlen csapást lehetne mérni az orosz földre. Korábban Franciaország és az Egyesült Királyság közölte, hogy nem zárkózik el a repülőgépek átadásától, de konkrét ígéretet még senki nem tett erre.

Dánia nyitott arra, hogy F–16-os vadászgépeket szállítson Ukrajnának, ezzel támogatva az országot az orosz támadást követően – mondta az ország védelmi minisztere a DR dán televíziós csatornának pénteken.

Portugal Hosts Interoperability Training at Exercise Real Thaw 2018
Fotó: Horacio Villalobos / Getty Images

Nem zárom ki, hogy egy bizonyos ponton szükségessé válhat, hogy vadászgépekkel támogassuk Ukrajnát

– jelentette ki Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter. A dán hadsereg tájékoztatása szerint a légierő a hetvenes évek óta 77 darab F–16-os vadászrepülőgépet vásárolt. Ezek közül mintegy 30 jelenleg is hadrendben van a helyi lapok szerint.

Ukrajna idén korszerűbb fegyvereket, köztük vadászgépeket kért nyugati szövetségeseitől. Az Ukrajnának fegyvereket szállító nyugati országok eddig nem voltak hajlandók vadászgépeket vagy nagy hatótávolságú fegyvereket küldeni a megtámadott országnak.

US President Joe Biden Address in Poland
Fotó: Bloomberg

A dán bejelentés illeszkedik Lengyelország és a három balti állam kéréséhez, amiben 

Ukrajna erőteljesebb támogatására szólították fel a nemzetközi közösséget. 

A négy házelnök közös nyilatkozatát pénteken a varsói szejm honlapján tették közzé.

A bukott brit miniszterelnökök követelik, hogy Sunak vadászgépeket küldjön Ukrajnába

A volt miniszterelnökök, Boris Johnson és Liz Truss közösen próbálnak nyomást gyakorolni Rishi Sunak jelenlegi brit miniszterelnökre, hogy küldjön vadászgépeket Ukrajnába. Sunak korábban azt mondta, hogy ezeket a bonyolult fegyvereket felesleges lenne átadni Kijevnek, mivel az ukrán pilóták képtelenek lennének repülni velük. Eközben Joe Bident egyre több bírálat éri a hazájában, amiért mértéktelenül önti a pénzt Ukrajnába.

Az ukrajnai orosz támadás kezdetének első évfordulója alkalmából megfogalmazott dokumentumban Elzbieta Witek, a lengyel parlamenti alsóház elnöke, valamint az észt, a lett és a litván házelnök – Jüri Ratas, Edvards Smiltens, Viktorija Cmilyte-Nielsen – leszögezik: az orosz agresszió mérhetetlen szenvedést hozott az ukrán népnek, világszerte embermilliók életére hat ki, és komoly támadást jelent a nemzetközi jogrenddel szemben.

A négy házelnök aláhúzta: addig, amíg erre szükség lesz, országaik politikai, gazdasági, katonai és humanitárius támogatást nyújtanak Ukrajnának.

Felszólítjuk a többi országot is, hogy növeljék Ukrajna támogatását, és biztosítsák ezáltal az ukrán függetlenség és területi egység védelmének képességét

– áll a nyilatkozatban. Megerősítették Ukrajna európai uniós és NATO-tagságának támogatását is. Hangsúlyozták továbbá, hogy soha nem ismerik el az ukrán területek – ezen belül a Krím-félsziget, Donyeck, Luhanszk, Herszon, Zaporizzsija – illegális elcsatolását.

Mély nyugtalanságukat fejezték ki a Fehéroroszországban észlelhető orosz katonai jelenlét növelése miatt, ami – mint írták – fokozza a biztonsági fenyegetést a térségben. Fehéroroszországot és Iránt felszólították: ne támogassák tovább az Oroszország által Ukrajnával szemben folytatott háborút.

Más országokat is felszólítunk: hagyjanak fel az orosz agressziót lehetővé tevő minden cselekedettel

– fogalmaztak.

Az ukrajnai háborús bűntettekre és az ott keletkezett háborús károkra utalva aláhúzták: Lengyelország és a balti államok együtt fognak működni szövetségeseikkel annak érdekében, hogy a külföldön befagyasztott orosz vagyont Ukrajna újjáépítésére, a háborús jóvátételre használják fel.

„Az ukrán győzelem az egyetlen módja annak, hogy helyreálljon a béke Európában. Együtt vagyunk Ukrajnával” – zárták le nyilatkozatukat a házelnökök.

 

Dánia vadászgép háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek