Közélet

A bukott brit miniszterelnökök követelik, hogy Sunak vadászgépeket küldjön Ukrajnába

A volt miniszterelnökök, Boris Johnson és Liz Truss közösen próbálnak nyomást gyakorolni Rishi Sunak jelenlegi brit miniszterelnökre, hogy küldjön vadászgépeket Ukrajnába. Sunak korábban azt mondta, hogy ezeket a bonyolult fegyvereket felesleges lenne átadni Kijevnek, mivel az ukrán pilóták képtelenek lennének repülni velük. Eközben Joe Bident egyre több bírálat éri a hazájában, amiért mértéktelenül önti a pénzt Ukrajnába.

Rishi Sunak brit miniszterelnök bukott elődei, Liz Truss és Boris Johnson közösen követelik, hogy az Egyesült Királyság adjon át fejlett vadászgépeket Ukrajnának az oroszok elleni harc támogatásaként. Truss a tavaly októberi lemondása óta először szólalt fel a képviselőházban, és arról beszélt, hogy alig várja, hogy brit vadászgépek hasítsanak keresztül az ukrán légtéren.

Fotó: AFP

Trusshoz csatlakozott Boris Johnson is, aki azt mondta, hogy Londonnak nem szabad tovább húznia az időt, és át kell adnia a fejlett repülőgépeket az ukrán seregnek, hogy Kijev győzhessen Putyin felett – írta meg a Telegraph. Rishi Sunak korábban már közölte, hogy Volodimir Zelenszkij bármennyire is szeretne vadászgépeket kapni a Nyugattól, ez nem ilyen egyszerű. Elmondta, hogy egy Typhoon repülőgép pilótaképzése általában három évig is eltart.

Rishi Sunak: felesleges modern vadászgépeket adni Kijevnek, mivel az ukránok úgysem tudnák használni őket

Bár a Downing Street volt az első, ahol rábólintottak a modern tankok Ukrajnába küldésére, de a vadászgépek már egy vörös vonalat jelentenek a támogatásokban. A Typhoon és az F–35-ös vadászgépek működése annyira összetett, hogy semmi értelme Ukrajnába küldeni őket, mivel az ukránok úgysem tudnák használni őket – véli Rishi Sunak brit miniszterelnök. Elzeknek az eszközöknek a használatához hónapokig tartó intenzív képzésre lenne szükség.

A bukott miniszterelnökök azt követően tették ezeket az erős kijelentéseket, hogy az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden váratlan látogatást tett Kijevben.

Biden ukrajnai útja kritikákat váltott ki az Egyesült Államokban a republikánus párt vezető tisztviselőitől. Florida kormányzója, a 2024-es választásra készülő 

Ron DeSantis szerint az elnök „ürescsekk-politikát” folytat, ami súlyos felelőtlenség a részéről. 

Ezzel arra utalt, hogy Biden számolatlanul akarja a pénzt önteni Ukrajnába a háború finanszírozására. DeSantis szerint semmilyen stratégia nem húzódik meg Biden ígérgetése mögött, és ez a rengeteg vállalás csak a konfliktus eszkalálódásához vezethet. A republikánus kormányzó szerint Biden ezzel veszélybe sodorja az Egyesült Államokat.

Az USA az ukrán hadsereg legnagyobb támogatója, a konfliktus február 24-i kirobbanása óta nagyjából 

30 milliárd dollár pénzügyi támogatásra tett ígéretet. 

Közvélemény-kutatások szerint az amerikai lakosság egyre kevésbé látja értelmét, hogy ekkora összegeket talicskáznak Ukrajnába.

 

Kapcsolódó cikkek