Megérkezett az első ENSZ-segélyszállítmány a földrengés sújtotta Szíriába a Báb al-Hava átkelőn keresztül – közölte egy határvédelmi forrás csütörtökön.

UN Aid In Idlib, Syria
Fotó: NurPhoto

Geir Pedersen, az ENSZ szíriai különmegbízottja a bejelentést megelőzően Genfben elmondta, hogy problémák adódtak, mert a határátkelőhöz vezető utak megrongálódtak. 

Az illetékesek biztosították a világszervezetet arról, hogy az első humanitárius segélyszállítmány a nap folyamán bejut Szíriába.

Pedersen reméli, nem lesz politikai akadálya annak, hogy a humanitárius segélyek eljussanak oda, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Hozzátette, hogy egyeztetett az Egyesült Államok és az képviselőivel, akik azt ígérték, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a segélyek Szíriába érkezése ne ütközzön akadályba. A Nyugat szankciókkal sújtotta a damaszkuszi kormányt a polgári lakosság elnyomása miatt.

A különmegbízott megjegyezte, hogy az adományokat a lehető leggyorsabb, legközvetlenebb és leghatékonyabb útvonalakon kell eljuttatni a rászorulókhoz.

Báb al-Hava létfontosságú ahhoz, hogy a segély elérje az ellenzék által ellenőrzött szíriai területeket, ahol az ENSZ szerint mintegy négymillió ember már a földrengés előtt is humanitárius segítségre szorult.

A török hatóságok azt ígérték, hogy két napon belül más határátkelőket is megnyitnak, ha megfelelő a biztonsági helyzet. Hétfőn több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-es erősséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma csütörtöki adatok szerint átlépte a 16 ezret.