Csütörtök hajnalra a 15 ezret is meghaladta a hét eleji törökországi és szíriai földrengések halálos áldozatainak száma a helyi hatóságok összesítése szerint, a sérültekét Törökországban közel 63 ezerre, Szíriában pedig 5 ezernél többre teszik.

Fotó: Demiroren News Agency / AFP

Törökországban a helyi katasztrófavédelem (AFAD) csütörtök hajnali adatai szerint 12 391-en haltak meg a 7,8-es erősségű földrengés, illetve az azt követő utómozgások miatt. 

Ennél pusztítóbb csak az 1999-es földrengés volt, amely 17 ezer emberéletet követelt. 

Szíriában 2992 holttestre bukkantak eddig.

Az anyagi károkat felmérhetetlennek minősítették a hatóságok, miután több település szinte teljesen romokban hever, köztük Antakya (az ókori Antiochia) is. A túlélők és a holttestek után folyamatosan kutatnak a térségben három nappal a katasztrófát követően, ám a mentést nehezíti a hideg és a helyszínek nehéz megközelítése az infrastruktúra károsodása miatt. 

A török katasztrófavédelmi szervek munkáját jó néhány külföldi mentőegység segíti, köztük több magyar is.

Szerdán a katasztrófa sújtotta területre látogatott Recep Tayyip Erdogan török államfő is, miután az ország hatóságait sokan bírálták, hogy nem cselekedtek kellő hatékonysággal a katasztrófa bekövetkezte után. Az elnök elismerte, hogy voltak hiányosságok a hatóságok reagálásában, de hangoztatta, hogy egy ilyen méretű katasztrófára lehetetlen felkészülni. Arra kérte a lakosságot, hogy ne üljön fel a provokációknak, és a katasztrófavédelem tájékoztatását kövesse.

Ma az egység, a szolidaritás ideje van

– mondta a török államfő, és azt is bejelentette, hogy a károsult családoknak 10 ezer török líra (mintegy 192 ezer forint) támogatást nyújtanak.