Bejárta a világot a szíriai kislány, Aya tragikus, de mégis csodával felérő menekülése. Mint arról a Világgazdaság is beszámolt, a gyermek a február elején történt földrengés alatt született, édesanyja életét vesztette otthonuk összeomlásakor, a mentőcsapatok viszont Ayát élve húzták ki.  

Earthquake aftermath in Syria 08 February 2023, Syria, Afrin: A newborn girl lies inside an incubator as part of her medical checkup at a children's hospital in the Syrian town of Afrin. Aya, the so-called 'miracle baby', was rescued from underneath a destroyed house, with her umbilical cord still tied to her dead mother, following a deadly earthquake that tore the Turkish-Syrian border. Photo: Anas Alkharboutli/dpa (Photo by Anas Alkharboutli/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A kislány megmenekülése a szörnyű katasztrófa egyik legszívmelengetőbb története, ám a nagy felhajtás sajnos negatívumokkal is járt. Bár nagyon sokan felajánlották, hogy szívesen örökbe fogadják Ayát, vannak, akik nem akarják megvárni a jogi procedúrát, és a hírek szerint el akarták rabolni a gyermeket. 

A BBC értesülései szerint a kórházba, ahol a gyermeket ápolták, egy férfi ápoló és két fegyveres hatolt be nemrég, ahol állítólag megverték az igazgatót. Ugyanakkor azt később maga a kórház vezetője cáfolta, hogy ennek bármi köze lett volna a gyermekhez, nem emberrablási kísérlet volt a véleménye szerint. Ennek ellenére a kisbabát biztonságos helyre vitték. 

A kórház igazgatójának a felesége fogadta be, ő szoptatja négy hónapos saját gyermekük mellett, amíg nem döntenek végleges sorsáról és otthonáról.  

A kórház vezetése azt is alaposan mérlegeli, hogy kinek adják örökbe a gyermeket, vizsgálják a jelentkezőket, akik több ezren vannak. Aya édesapja, négy testvére és a nagynénje is meghalt a katasztrófában. A kórházba egy távoli rokona vitte be a babát, de arról nem tudni, ő befogadná-e.