Megközelítőleg 400 millió dollárnyi (körülbelül 141 milliárd forint) felajánlást kért az ENSZ főtitkára kedden a múlt heti földrengés szíriai áldozatainak megsegítésére.

Egy vattacukrot áruló szíriai gyerek mosolyog, miközben a múlt heti földrengés után összedőlt épület romjai előtt áll Atarib faluban, az északnyugati Aleppó tartományban 2023. február 14-én.
 Fotó: AFP

Bejelentem, hogy ma az ENSZ 397 millió dolláros összeg értékben humanitárius felhívást tesz közzé a földrengés sújtotta lakosság megsegítésére Szíriában. Ez három hónapos időszakot fedez majd

– jelentette ki újságírók előtt António Guterres, hozzátéve, hogy hasonló adományozási felhívást készítenek elő Törökország érdekében is. Törökországban és Szíriában a katasztrófa halálos áldozatainak a száma már meghaladta a 37 ezret.

Szíria északnyugati térségébe kedden érkezett először ENSZ-delegáció, hogy a természeti katasztrófa okozta károkról tájékozódjon. A tragédia óta számos bírálat érte a világszervezetet azért, mert állítólag nem nyújtott elegendő segítséget annak a mintegy négymillió embernek, akik Szíria lázadók irányította területein élnek.