Az iszlamista tálib kormányzat ellenőrzése alatt álló afganisztáni Vörös Félhold hétfőn bejelentette, hogy 4,5 millió afgánit (18 millió forintot) adományozott a földrengés sújtotta Törökországnak.

Fotó: Ozan Kose

A tálibok által kinevezett Hálisz kiemelte, hogy Ankara barátságosan viselkedett Afganisztánnal, és a nehéz időkben mindig segített az afgánoknak. 

Afganisztán legnagyobb, magánkézben lévő légitársasága, a Kam Air is hasonló összeget adományozott a törökországi áldozatok családtagjainak és a sérültek megsegítésére.

Afganisztán is humanitárius válsággal küzd, amelyet a szélsőséges tálibok 2021-es hatalomátvétele csak súlyosbított. Az ENSZ becslései szerint világviszonylatban a közép-ázsiai országban a legsúlyosabb az éhezés: a lakosság egyharmada szorul humanitárius segítségre.

A tálibok mindazonáltal már a földrengést követő napon jelezték, hogy 15 millió afgánival (nagyjából 62 millió forinttal) segítik a tragédia török, illetve szíriai kárvallottjait. A tálib hatóságok azt is megígérték, hogy mentőegységekkel és orvosi személyzet küldésével támogatják a sérültek ellátását a katasztrófa helyszínén.

Törökország déli és Szíria északnyugati részét a múlt hét elején rázta meg több erős földrengés. A legnagyobb földmozgás egyes mérések szerint a 7,7-es erősséget is elérte, ezt követően utórengések százait jegyezték fel. A földrengéseknek több mint 33 ezer áldozatuk van.