Esther Nakajjigo ugandai emberi jogi aktivista hozzátartozói több mint 10 millió dollár kártérítést kapnak az amerikai kormánytól a 2020-ban történt haláleset ügyében. A tárgyalás 2022. december elején kezdődött és öt napig tartott. A 25 éves nő férjével, Ludovic Michaud-val utazott 2020. június 13-án az Arches Nemzeti Parkba, ahol a park bejáratánál lévő fémsorompó rúdja nagy sebességgel az autójukba csapódott, gyakorlatilag lefejezve Nakajjigót.

Esther Nakajjigo
Fotó: Esther Nakajjigo / Facebook

A fiatal lány családja 2020 novemberében 270 millió dolláros, azaz százmilliárd forintnak megfelelő kártérítési pert indított az amerikai kormánnyal szemben az amerikai Nemzeti Park Szolgálat hanyagságára hivatkozva, mondván a hivatal évekig nem tartotta karban a fémkapukat. 

Utah állam kerületi bírósága 10,5 millió dollárt, azaz több mint 500 millió forintnak megfelelő összeget ítélt meg az elhunyt családjának, amelyből 9,5 milliót a férj, a fennmaradó 1 milliót pedig a szülei kapják.

– tudatta a CBS. A kerületi bíró, Bruce Jenkins több okból is szokatlannak nevezte az ügyet, mivel ez az első olyan eset, amelyben sem az áldozat, sem a felperesek nem voltak amerikai állampolgárok:

a férj francia állampolgár, aki az Egyesült Államokban dolgozik és ott lakik. Nakajjigo szülei ugandai állampolgárok, ahogy az elhunyt is, aki halálakor az Egyesült Államokban élt, és friss házasok voltak a felperes Ludovic Michaud-val

Jenkins határozatában azt is leírta, hogy a kormány elismerte a hibát és bocsánatot kért Nakajjigo haláláért.

Esther Nakajjigo már 17 éves korában elismerést kapott az ENSZ-től a nőkért végzett munkájáért. A főiskolai tandíjából egy nonprofit közösségi egészségügyi központot alapított, amelynek célja az volt, hogy ingyenes reproduktív egészségügyi szolgáltatásokat nyújtson a 10–24 éves nőknek. Nakajjigo egy valóságshow-t is létrehozott, amely segített a gyermekes anyáknak abban, hogy iskolai tanulmányaikat folytathassák és fejleszthessék az életvezetési készségeiket. A műsort heti 6,3 millió néző követte figyelemmel, és Nakajjigo az Év fiatalja címet is elnyerte Ugandában. 

A volt férj hétfői nyilatkozatában elmondta, a döntés emlékeztetőül szolgál arra, hogy elengedhetetlen az amerikai nemzeti parkokban a megfelelő karbantartás és a biztonsági intézkedések betartása, hogy a jövőben megelőzhetők legyenek a hasonló incidensek.