A legnagyobb német fegyvergyártó, a Rheinmetall arra számít, hogy az első adag lőszert a Gepard rendszerekhez júliusra szállítják Ukrajnába – közölte Armin Papperger vezérigazgató hétfőn.  

Rheinmetall armaments group
Fotó: AFP

Papperger beszélt Boris Pistorius német védelmi miniszterrel, miután mindketten ellátogattak a tankok gyártási helyszínére, a nyugat-németországi Unterluessbe. A Rheinmetall befolyásos vezérigazgatója azt is bejelentette, hogy 

március végére húsz Marder harcjármű lesz kész Ukrajnába történő szállításra.  

A CNN beszámolója szerint Papperger azt mondta, hogy cége „megduplázta a kapacitásait, egyes szektorokban pedig megháromszorozta”.

A fegyvergyártásban tele van a raktár, teljes gőzzel dolgozunk, és még tudjuk növelni a kapacitást

– mondta. „Azt tudjuk szállítani, amink van, és azt is szállítani tudjuk, amit a következő hónapokban gyártunk” – tette hozzá.

A német védelmi miniszter hétfőn a németországi Münsterben is meglátogatta az ukrán hadsereg Leopard tankok és Marder gyalogsági harcjárművek kezelését tanulókat.  

Egy modern harckocsi gyártása „mintegy két-két és fél évig” tart a megrendeléstől számítva – mondta Pistorius a látogatás során. „Minden, amit most átadunk (Ukrajnának), csak két-két és fél év múlva lesz cserélhető” – tette hozzá. 

Szörnyetegek listája: ezek az ukrajnai háború fegyverei

Több százezres lehet mindkét oldalon az emberi áldozatok száma a majdnem egy éve folyó ukrajnai háborúban, és egész országok éves GDP-jével egyezik a közvetlen anyagi kár. Arról készítettünk összeállítást, milyen fegyverekkel mérték egymásra ezt az irdatlan rombolást az ukrajnai vérszivattyút működtető felek.