Betiltották a TikTokot az Európai Bizottságban. A brüsszeli testület biztonsági okokra hivatkozva tiltotta meg a kínai applikáció használatát, a nyugati országok szerint ugyanis egyre aggasztóbb méreteket ölt a kínai technológiai vállalatok adatgyűjtése, amelynek célpontjai elsősorban politikusok. 

Press Conference Of Ursula Von Der Leyen After The European Council Summit
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sem tiktokozhat már. Fotó: Nicolas Economou

Az ügyet már régóta pedzegették Brüsszelben, de most a Politico című lap értesülései szerint az EB stábját csütörtök reggel értesítették arról, hogy minden céges eszközükről töröljék le a TikTokot, és azokról a telefonokról, tabletekről is távolítsák el, amelyeken bármilyen munkához kapcsolódó tevékenységet végeznek. Ez utóbbiaknál azonban felkínálták azt a lehetőséget is, hogy ha ragaszkodnak a TikTokhoz, akkor ezekről a privát eszközeikről elegendő a munkájukhoz kapcsolódó alkalmazásokat és információkat törölni. 

A kör-e-mailben a kibervédelemmel magyarázták a döntést. Hivatalosan a bizottság várhatóan csak a déli sajtótájékoztatóján közli a tiltást. 

A lap úgy tudja, hogy a bizottság döntését hamarosan más európai szervezetek is átvehetik, például az Európai Tanács és az Európai Parlament. 

Az Egyesült Államokban egyébként már decemberben meghoztak egy hasonló döntést, azóta a szövetségi tulajdonban lévő eszközökön tilos a TikTokot használni. Március végén pedig a TikTok vezérigazgatóját is beidézik a kongresszus elé, hogy feleljen a biztonságot érintő kérdésekre.