A Törökországot sújtó földrengés jelentősen megrongálta az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Gaziantep várát. Az okozott kár felmérése még zajlik az ügyet ismerő forrás szerint.

HATAY, TURKIYE - FEBRUARY 06: An aerial view of debris of a collapsed building after 7.7 magnitude earthquake hits Hatay, Turkiye on February 06, 2023. Disaster and Emergency Management Authority (AFAD) of Turkiye said the 7.7 magnitude quake struck at 4.17 a.m. (0117GMT) and was centered in the Pazarcik district in Turkiye’s southern province of Kahramanmaras. Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay, and Kilis provinces are heavily affected by the quake. Murat Sengul / Anadolu Agency
Fotó: AFP

A rengés és az utórengések több fal ledőlését okozták, emellett jó néhány bástya is ledőlt a történelmi vár keleti, déli és délkeleti oldalán. A földrengés epicentruma a több mint 1 millió lakosú várostól mindössze 26 kilométerre volt.

A várat eredetileg a hettiták építették, amit a második és harmadik század idején a Római Birodalom fejlesztett tovább – írja a Newsweek.