Az Egyesült Államok hazudik, amikor azt állítja, hogy Oroszország a kiberbűnözők fellegvára – mondta az USA orosz nagykövete. Anatolij Antonov szerint ezek az állítások hamisak és felelőtlenek, illetve egy Oroszország-ellenes hibrid hadviselés részét képezik.

US Secretary of State Rex Tillerson addresses the 2017 Atlantic Council – Korea Foundation Forum
Russia's Ambassador to the US, Anatoly Antonov, arrives for an address by US Secretary of State Rex Tillerson at a forum on US-South Korea relations at the Atlantic Council in Washington, DC on December 12, 2017. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)
Fotó: Mandel Ngan

A diplomata azt követően szólt erről, hogy az Egyesült Államok szankciók bevezetéséről beszélt a Trickbot kiberbűnöző csapat miatt, akik állításuk szerint Oroszországból tevékenykednek – írta meg a TASZSZ orosz hírügynökség

Ezek az országunk elleni alaptalan vádak 

– mondta Antonov. Szerinte az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának nincs más dolga, mint szankciókkal dobálózni az oroszokkal szemben. Hozzátette, hogy ezt az USA nagyon ügyetlenül teszi, mivel érvek és bizonyítékok nélkül vagdalkoznak. „Ez egy álintézkedés, hogy az amerikai adófizetők azt higgyék, hogy a vezetésük csinál valamit” – véli a diplomata.

Brutális károkat okoztak tavaly az észak-koreai hekkerek

Igencsak jelentős bevételre tettek szert 2022-ben.

Oroszország mindig is hangsúlyozta, hogy a kiberbűnözést csak kölcsönös erőfeszítésekkel lehet legyőzni. Az orosz fél bizonyította készségét az Egyesült Államokkal való együttműködésre kiberbiztonsági ügyekben, amikor az Egyesült Államok kérésére országaink hírszerző ügynökségei műveletet hajtottak végre egy nagy szervezet tagjainak semlegesítésére

– mondta Antonov, majd hozzátette, hogy ekkor Washington „lefagyasztotta” a Kreml és a Fehér Ház közötti párbeszédet ezekről a kérdésekről.

Kijelentette, hogy Oroszország nem bújtat kiberbűnözőket, sőt Oroszország pont a célpontja az ilyen támadásoknak. Emlékeztetett rá, hogy országa 2022-ban rengeteg kibertámadás célpontja volt, nagyjából 50 ezer ilyen érte az orosz rendszereket.

Ha a kiberbűnözők menedékéről beszélünk, akkor talán az Egyesült Államokra kellene pillantanunk 

– zárta le a kérdést a diplomata.