Akik az elektromos akkumulátorgyárak magyarországi telepítése ellen hergelnek, azok más országok érdekeit szolgálják, ezen üzemekre ugyanis szükség van a munkahelyek megóvása és a környezetvédelmi célok teljesítése érdekében – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.

Szijjártó Péter
Fotó: Borsos Matyas

A tárcavezető a Nippon Paper Industries mintegy 15 milliárd forintos beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy 

a japán vállalat vegyipari üzletága akkumulátoralkatrész-üzemet épít Vácrátóton az állam 2,3 milliárd forintos támogatásával, ennek nyomán hatvan munkahely jön létre 

– olvasható a minisztérium közleményében. Szijjártó hangsúlyozta, hogy a cellulózgyártás az egyik legkörnyezetkímélőbb technológia, amit e területen használni lehet.

„Ha valaki hergelni akar, akkor a fogmosással vagy annak abbahagyásával kell kezdenie, tekintettel arra, hogy a fogkrémben is felhasználják ezt az anyagot, az élelmiszeripar többi területéről nem is beszélve” – közölte Szijjártó, aki hangsúlyozta, hogy az európai gazdaság szenved az ukrajnai háború és az arra válaszul elrendelt elhibázott szankciók miatt, de ez sem elég indok a környezet védelmére és a munkahelyek biztosítására vonatkozó stratégiai célok feladására.

Ezeken a területeken 

hazánk komoly sikereket ért el a nehéz európai gazdasági helyzet ellenére, ami a politikus szerint egyedül az elektromosautó-ipari beruházásokkal lehetséges.

Szijjártó szerint az elektromosautó-ipar egyrészt a hosszú távú garanciáját jelenti, ami évtizedekre biztosítja az ország gazdaságának növekedését és a munkahelyek megvédését. Másrészt ahhoz is hozzájárul, hogy a közlekedési ágazatot környezetvédelmi szempontból is átalakítsuk.

„Ezért világosan és egyenesen kell beszélnünk arról, hogy akik ma az elektromos akkumulátorgyárak és beszállító vállalataik magyarországi telepítése ellen hergelnek, azok munkahelyek tízezreit veszélyeztetik, és azt akarják elérni, hogy ezek a munkahelyek egy másik országban vagy országokban jöjjenek létre” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az elektromos akkumulátorgyárak ellen hergelők súlyosan veszélyeztetik a környezetet, hiszen 

az akkuk nélkül nincsenek elektromos autók, hanem maradnak a hagyományosak, és nem érjük el a környezetvédelmi célokat.

Szijjártó szerint hazánk már ma is a világ negyedik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója, az elmúlt két évben tizenkilenc hónapban is az elektromos akkumulátor volt az ország első számú exportcikke.

Azt is kifejtette, hogy az elektromosautó-ipar nem valami új, nem valami titokzatos, nem valami félelmetes dolog, mert az elmúlt hat esztendőben Magyarországon több mint húsz településen jöttek létre az elektromos akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó beruházások. Hozzáfűzte, ez idő alatt negyvenhét beruházást jelentettek be ezen a területen, összesen 7000 milliárd forint értékben.

Arra is kitért, hogy a Japánba irányuló magyar a tavalyi év első tizenegy hónapjában 850 millió dollárral rekordot döntött.