Miután kedd délután egy 5,7 erősségű földrengés rázta meg Romániát, öt megyéből – Gorj, Dolj, Hunyad, Mehedinţi és Valcea – érkeztek károkról szóló jelentések, voltak, akiknek orvosra volt szükségük, mások megrepedező épületekről, leszakadó épületelemekről számoltak be.

Beautiful houses along Nicolae Balcescu street, Timisoara, Romania
Fotó: Atlantide Phototravel

A román katasztrófavédelem (DSU) szerdán közölte, hogy az orvosi segítséget kérők között a legtöbben pánikrohamot kaptak, míg Gorj megyében négyen megsérültek a leváló épületelemek miatt, őket kórházba is szállították, egy ember pedig beszorult a liftbe Zsilvásárhelyen (Targu Jiu), őt a mentőegységek szabadították ki – írja a Krónika.

A városban 48 épület rongálódott meg, köztük 20 lakóház, 15 panel, két templom és hét közintézmény. 

Gorj megye további tíz településéről érkeztek anyagi károkról szóló jelentések, az épületek falán, kéményeken, háztetőkön, erkélyeken keletkeztek repedések, míg Hunyad megyében hét településen számoltak be hasonló károkról. A DSU szerint eddig nem azonosítottak életveszélyes helyzetet az érintett térségekben.

Az országos földfizikai intézet arról tájékoztatott, hogy szerda reggel 8 óra 26 percig 

összesen tizennégy földrengést észleltek Olténiában, Gorj megyében, ezek a Richter-skála szerinti 2 és 3,3 közötti erősségűek voltak.