Több mint ötven magas rangú orosz tisztségviselő, köztük kabinetminiszterek, valamint tucatnyi kormányzó és regionális vezető elleni szankciókkal „emlékezett meg” az amerikai külügyminisztérium pénteken az ukrajnai orosz invázió első évfordulójáról.

United States WASHINGTON D.C., UNITED STATES - DECEMBER 13: United States Department of State building is seen in Washington D.C., United States on December 13, 2022.
Fotó: Celal Gunes / Anadolu Agency via Getty Images

A minisztérium közölte, hogy szankciókat vezet be további orosz tisztségviselőkkel, szervezetekkel szemben is, és vízumkorlátozást rendel el az orosz hadsereg több mint 1200 tagjával szemben. 

Vlagyimir Putyin orosz államfő vezető tanácsadói mellett Olga Szkabejeva, az állami televízió egyik vezető propagandistája és Oleg Romanenko, a zaporizzsjai atomerőmű felügyeletére kinevezett tisztségviselő is felkerült az új listára.

A büntetőintézkedések keretében, amelyeket az orosz kormány káros külföldi tevékenysége miatt kiróható szankciókról szóló rendelet alapján hoztak meg, 

elrendelik az érintettek tulajdonában lévő vagy a nevükben amerikai állampolgárok által birtokolt amerikai ingatlanok zárolását – közölte a minisztérium.

Orosz–ukrán háború: atomfegyvernek hitték, ma már csak csetepaténak gondolják: besültek Amerika szankciói

Károkat ugyan képesek okozni, de nem a háborúból vezetik ki a világot, hanem felerősítik a globális gazdaság széttöredezettségét.