Két afganisztáni nagyvárosban is betiltották február elején a fogamzásgátlók forgalmazását, mert az ország tálib vezetése szerint ezek a szerek a muszlimok elleni nyugati összeesküvés eszközei – jelentette a The Guardian pénteken internetes oldalán.

Opium Demand Jumps as Covid Spreads Rapidly Through Afghanistan A vendor serves a customer from behind a counter screen in a store at a wholesale pharmacy market in Kabul, Afghanistan, on Sunday, July 12, 2020. Covid-19 is spreading rapidly in Afghanistan with more than 34,000 confirmed cases and over 1,000 deaths among a population of nearly 39 million, but with only seven testing laboratories the real figures may be much higher. With no vaccine and scant medical resources people are turning to older remedies in the hopes of beating the pandemic. The government says opium is not a treatment for the virus and has tried to clamp down on its use. Photographer: Jim Huylebroek/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A tálibok házról házra járnak, és felszólítják a gyógyszertárakat, hogy ne árusítsanak fogamzásgátló tablettákat és eszközöket  – írja a lap. 

Egy kabuli patika tulajdonosa arról számolt be, hogy két alkalommal is fegyverrel fenyegették meg. 

Elmondása szerint a tálibok rendszeresen ellenőrzik is a fővárosi gyógyszertárakat, ahol a nyomás hatására már nem árusítanak fogamzásgátlókat. Emellett több szülésznőt is megfenyegettek, hogy ne propagálják többet „ezt a népesség ellenőrzését célzó nyugati koncepciót”.

A fogamzásgátló szerek betiltása a legújabb támadás Afganisztánban a női jogok ellen, és várhatóan óriási nyomást helyez majd az ország eleve gyenge lábakon álló egészségügyi rendszerére. 

Afganisztánban a statisztikák szerint minden tizennegyedik afgán nő valamilyen terhességgel kapcsolatos szövődménybe hal bele.