Az afgán nők és lányok a tálibok által bevezetett korlátozások miatt üldöztetés kockázatának vannak kitéve, ezért általában véve jogosultak a európai menekültstátuszra – olvasható az Menekültügyi Ügynöksége (EUAA) csütörtökön közzétett értékelésében.

A 2022. augusztus 9-én készült képen egy afgán nő és egy kislány sétál egy kabuli általános iskolába. Fotó: AFP

Az elemzés, amely az EU-tagországok együttműködésével készült, megállapítja, hogy a tálibok szigorúan korlátozzák a nők hozzáférését a munkához és az oktatáshoz, akadályozzák szabad mozgásukat és véleménynyilvánítási jogukat.

Az uniós tagállamoknak figyelembe kell venniük az EUAA jelentését a menedékkérelmek elbírálásakor, ugyanakkor a döntést egyénileg és eseti alapon hozzák meg az illetékes hatóságok.

Afganisztánban 2021 augusztusában, az amerikai csapatok kivonulása után vették át ismét a hatalmat a tálibok. Az általános emberi jogokat fokozatosan korlátozzák, így a lányok ma már csak a hatodik osztályig járhatnak iskolába.

Az EUAA szerint továbbra is Afganisztánból érkezik a legtöbb menedékkérő az EU-ba: 

csak tavaly novemberben mintegy 12 ezer afgán állampolgár nyújtott be igényt menekültstátuszra.

Az amerikai kormányzat decemberben nevezett ki az afgán nők jogaival foglalkozó különmegbízottat. Az afganisztáni születésű Rina Amiri, Joe Biden elnök megbízásából az afgán nők és lányok jogai tiszteletben tartásának megfigyelésével foglalkozik majd.