BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újult erővel támad a koronavírus Romániában

Keleti szomszédunknál negyedik hete romlanak a járványadatok. Az új koronavírus-fertőzöttek száma megduplázódott.

Romániában negyedik hete emelkedik, január vége óta megduplázódott az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma – jelentette be hétfőn a román egészségügyi minisztérium. A tárca az utóbbi négy hónapban már nem naponta, hanem hetente közölt összesített adatokat a világjárvány romániai terjedéséről és az áldozatok számáról. A hétfőn publikált adatsor szerint az utóbbi héten 5211 új fertőzést azonosítottak, 120 százalékkal többet, mint január utolsó hetében.

Románia, koronavírus, járvány, Covid, román
Fotó: AFP

A járványgörbe legutóbb tavaly október elején, a hatodik – és mindeddig utolsó – járványhullám leszálló ágán volt ezen a szinten. Az utóbbi hónapban 45 százalékkal, 1181-re emelkedett a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-fertőzöttek száma, az intenzív terápiában részesülő súlyos eseteké pedig 20 százalékkal, 141-re nőtt.

Romániában mintegy 70-75 ezer fertőzésgyanús páciensen végeznek Covid-tesztet hetente:

az utóbbi hónapban megduplázódott a találati arány, az utóbbi héten a tesztek 7,2 százaléka lett pozitív.

A légúti megbetegedések száma február közepén növekedni kezdett, és ismét heti százezer fölé emelkedett az országban. Az utóbbi héten majdnem kétszer annyi Covid-fertőzést jelentettek, mint – tünetek alapján diagnosztizált – influenzás megbetegedést. A laboratóriumi vizsgálatokkal igazolt influenzafertőzések száma (heti nagyjából 500) alig egytizede a koronavírus-fertőzések számának.

A múlt héten 29 koronavírussal fertőzött beteg hunyt el Romániában. Az áldozatok számának csökkenő tendenciája nem torpant meg az év eleje óta.

A koronavírus-fertőzést éppen három éve, 2020. február 27-én mutatták ki először az országban. A 19 millió lakosú Romániában 67 704 halálesetet írnak a koronavírus-fertőzés számlájára. A járvány első évében 20 287, a másodikban 43 066, a harmadikban pedig 4351 koronavírus-fertőzéssel nyilvántartott ember halt meg Romániában.

A koronavírus elleni vakcinát a beoltható lakosság 45 százaléka adatta be magának. Az immunizáció szinte teljesen leállt, miután tavaly márciusban feloldották az egészségügyi veszélyhelyzetet, és védettségi igazolvány nélkül is lehet Európában utazni.

Csökkent az új koronavírus-fertőzöttek száma hazánkban

Az előző héten 867 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2 194 969-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma – közölte szerdán a múlt heti összesített adatokat a Koronavírus Sajtóközpont. Ez idő alatt hét halálos áldozatot szedett Magyarországon a járvány.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.