Közélet

Olyan győzelemre készül Ukrajna, hogy Oroszországnak soha többé ne legyen lehetősége újabb támadásra

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szerint nem elég, ha most sikerül kiűzniük az oroszokat, a későbbi támadást is meg kell előzni.

Az ukrán győzelem nemcsak az ország területének felszabadítását jelenti Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szerint, hanem azt is, hogy az ukrán fegyveres erőket olyan szinten megerősítsék, hogy Oroszországnak soha többé ne legyen lehetősége újabb támadásra. Az ukrán tábornok erről Christopher Cavoli amerikai tábornokkal, az Egyesült Államok Európában állomásozó egységeinek, illetve a európai egységeinek parancsnokával folytatott hétfői telefonhívása alatt beszélt.

This handout photograph taken and released by the Ukrainian Presidential Press Service on December 28, 2022 shows Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine general Valerii Zaluzhnyi attending a session of the Verkhovna Rada parliament in Kyiv.
Fotó: AFP

Az ukrán parancsnok szerint szó esett a nemzetközi katonai szállítmányok Ukrajnába juttatásának kérdéseiről, valamint az ukrán katonáknak a partnerországok területén történő kiképzéséről. Zaluzsnij az orosz–ukrán háború frontján kialakult hadműveleti helyzetet is értékelte a beszélgetés során, és ismertette a tervezett lépéseket is.

Köszönöm Cavoli tábornoknak a helyzet mély megértését és a győzelmünket közelebb hozó jelentős erőfeszítéseit

– olvasható Zaluzsnij közösségi médiában megjelent közleményében.

Hétfő esti helyzetjelentésében az ukrán vezérkar arról is írt, hogy értesüléseik szerint 

a Donyeck megyében a közelmúltban mozgósított orosz katonák gyakran megtagadják a támadásra adott parancsot. 

Emiatt gyakorlóterekre küldik őket, ahol további kéthetes kiképzést kapnak, majd támadóalakulatokat hoznak létre belőlük a stratégiai fontosságú Avgyijivka település elleni hadműveletekre. Az orosz kézen lévő Luhanszk városában pedig a nagyszámú sebesült katonát a helyi szülészeti kórházban látják el. Emellett a 3-as számú gyermekkórház egyes helyiségeit is katonai kórházzá alakították át.

Az orosz csapatok veszteségeit hétfő este az ukrán vezetés mintegy 138 ezerre tette a háború kezdete óta, amiből 560 orosz katona vasárnap halt meg. A Herszon megyei kormányzói hivatal közben arról adott hírt, hogy az orosz erők hétfőn tüzérséggel lőtték a megyeszékhelyt, Herszont, aminek következtében az egyik vállalkozás gyártóbázisa megsemmisült, egy munkás pedig életét vesztette.

Az ország hadügyminisztériuma pedig azt közölte, hogy Dánia már átadta Ukrajnának a megígért 19 Caesar önjáró tarackot, és közösségi oldalain közzétette azokat a felvételeket, amelyeken a katonai járművek láthatók már Ukrajnában.

Az ukrán külügyi szóvivő, Oleh Nyikolenko hétfőn reagált Silvio Berlusconinak, a Hajrá Olaszország (FI) párt – az olasz kormánykoalíció egyik tagja – elnökének kijelentésére, miszerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felelős a háborúért. A szóvivő kifejtette, hogy az orosz propaganda terjesztésével Olaszország exminiszterelnöke arra buzdítja Oroszországot, hogy folytassa Ukrajna elleni bűncselekményeit.

Berlusconi értelmetlen vádjai az ukrán elnök ellen Putyin orosz diktátor iránti hűségét próbálják demonstrálni

– olvasható a szóvivő közleményében. Berlusconi egyébként, mint írtuk, legutóbbi születésnapjára 20 üveg vodkát és egy kedves levelet is kapott Vlagyimir Putyintól. Az olasz politikus később azt állította, hogy amikor erről beszélt, akkor egy régi, 2008-as esetet elevenített fel.

 

Valerij Zaluzsnij Luhanszk Silvio Berlusconi
Kapcsolódó cikkek