Közélet

Putyin vodkát már nem küld Berlusconinak, de felvették a kapcsolatot

A félreérthetően fogalmazó Silvio Berlusconi aggódik, mert felvette a kapcsolatot Vlagyimir Putyinnal, aki úgy véli, Olaszország is része a konfliktusnak, hiszen fegyvert és pénzt küld Ukrajnának.

Születésnapjára húsz üveg vodkát és egy nagyon kedves levelet kapott Silvio Berlusconi jó barátjától, Vlagyimir Putyintól – írta meg a La Repubblica, amely azt is rögzíti, hogy az olasz politikus cserébe néhány üveg bort és egy hasonlóan kedves választ küldött. A kiszivárgott hangfelvételen Berlusconi azt mondta, nagyon aggasztja az ukrajnai helyzet, ám nem tudja elmondani a valódi véleményét, mert ha az bekerülne a sajtóba, „katasztrófát okozna”.

Vladimir Putin Meets With Silvio Berlusconi, PORTO ROTONDO, ITALY - APRIL 18:  Outgoing Russian President Vladimir Putin and Italian Prime Minister-elect Silvio Berlusconi (R) drive an electric buggy as they arrive to attend a joint press conference at Berlusconi's private summer residence villa 'La Certosa' on April 18, 2008 in Porto Rotondo, near Olbia, Italy. The meeting focused on developing bilateral relations with discussions on energy and the Italian Alitalia airline on the agenda.  (Photo by Artyom Korotayev/Epsilon/Getty Images)
Fotó: Getty Images

Nem volt mindig ilyen óvatos, hiszen nem sokkal azelőtt, hogy az általa vezetett Hajrá Olaszország, a Giorgia Meloni irányította Olasz Testvérek és a Matteo Salvini fémjelezte Liga alkotta jobbközép szövetség elnyerte az olasz választók bizalmát, nemes egyszerűséggel azt mondta, véleménye szerint Putyint belekényszerítették az Ukrajna elleni háborúba. Berlusconi azt állította, hogy Putyint „az orosz nép, a pártja és a miniszterei kényszerítették arra, hogy találja ki ezt a különleges hadműveletet”, és nem érti, miért terjeszkedtek az orosz csapatok Ukrajnában, miközben szerinte csak Kijev környékén kellett volna maradniuk. Kijelentette, a hadművelet célja az lehetett, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt leváltsa egy „tisztességes emberekből álló kormányra”. Korábban azt is elárulta, véleménye szerint ő Putyin öt legjobb barátjának egyike.

Berlusconi pártja, a Forza Italia a levelezésről közleményt küldött a La Repubblicának, amelyben azt állítja,

Berlusconi csupán egy régi, 2008-as történetet mesélt el képviselőtársainak, és a háborúval kapcsolatban egyezik a véleménye Európa és az Egyesült Államok álláspontjával.

Olasz lapok szerint az valóban félreérthető, hogy mikor érkezett a húsz üveg vodka, azt viszont Berlusconi a háborúra célozva jelentette ki, hogy aggódik, mert felvette a kapcsolatot Putyinnal, aki úgy véli, Olaszország is része a konfliktusnak, hiszen fegyvert és pénzt küld Ukrajnának.

Félsikerek övezik Silvio Berlusconi politikai és üzleti jelenét

Hét százalékkal zuhant Silvio Berlusconi médiakonszernjének az árfolyama azután, hogy a profit megfeleződéséről értesítették a befektetőket. A hatalomba visszatérő politikust az és az amerikai streamszolgáltatók előretörése is nyomasztja.

 

 

 

 

 

 

 

Ukrajna Oroszország Vlagyimir Putyin Olaszország Silvio Berlusconi
Kapcsolódó cikkek