Közélet

Ukrajna szerint az oroszok átlőttek Románia felett két rakétát, Bukarest nem erősítette meg

Egyelőre rejtély, mi történhetett, de ha valóban igaz, amit Kijev állít, akkor az a háború kirobbanása óta az egyik legsúlyosabb incidens lehet. Frissítés: román védelmi minisztérium cáfolta a hírt.

Kis híján megismétlődött a tavaly őszi, lengyel tragédia, legalábbis Ukrajna állítása szerint az orosz hadsereg két Kalibr cirkálórakétát lőtt át péntek délelőtt Románia légtere felett. A rakétákat a Fekete-tengerről, orosz hadihajókról indították, és Ukrajnában csapódtak be, de ha tényleg beléptek Románia légterébe, akkor az a háború kirobbanása óta az egyik legsúlyosabb incidens lehet a és Oroszország között. 

Frissítés: Románia Nemzetvédelmi Minisztériuma cáfolja azt az információt, amely szerint ma reggel két rakéta repült át Románia légtere felett.

 

Az esetet az ukránok jelentették, Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök is megerősítette közösségi oldalán. A Visegrád 24 Twitter-oldala pedig azt is bemutatta, hogy a rakéta előbb Moldova, majd Románia felett is elzúgott, mielőtt becsapódott volna Ukrajnában. A HotNews.ro hírportál szerint Románia hivatalosan nem erősítette meg a dolgot, de Moldova védelmi minisztériuma időközben igen. 

Moldovában 10 óra 18 perckor észlelték a rakétákat, Mocra település felett. A minisztérium elítélte az Orosz Föderáció intézkedéseit. A moldovai külügyminisztérium beidézte az orosz nagykövetet az ország légterének orosz rakétával történt megsértésével kapcsolatban – írja az Unian című ukrán portál. 

Ukrán lapértesülések szerint a hadseregük könnyedén lelőhette volna a rakétákat, de el akarták kerülni a tavaly őszi, lengyelországi incidenshez hasonló tragédiát, amikor egy ukrán légvédelmi rakéta – amelyet feltehetően egy orosz rakéta ellen indítottak – Lengyelországban csapódott be

Az eset azért is érdekes, mert Romániának egyébként fejlett rakétarendszere van, nemrég állították hadrendbe új Patriot-rakétarendszereiket, és még kettőt terveznek beüzemelni a tavasszal. Ezek persze nem fedhetik le a teljes légteret. 

Egyes vélemények szerint egyébként Ukrajna próbál behúzni más országokat is a háborúba, tegnap maga Zelenszkij számolt be arról, hogy birtokukba jutottak olyan orosz titkosszolgálati dokumentumok, amelyek arról szóltak, hogy Oroszország meg akarja semmisíteni Moldovát. 

 

Románia Kalibr rakéta orosz-ukrán háború NATO
Kapcsolódó cikkek