Közélet

Ukrajnába utazott az IMF vezetője

Ukrajna egy többéves nagy program elindítását tervezi az IMF-fel.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatása lehetőséget teremt arra, hogy Ukrajna erős maradjon – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn, miután megbeszélést folytatott a kijevi látogatáson tartózkodó Krisztalina Georgievával, az IMF vezetőjével.  

Fotó: Ukrán elnöki rezidencia

Az ukrán államfő szavai szerint 

az IMF támogatása „egyben  gazdasági fegyver is”, amely lehetőséget ad Ukrajnának, az ukrán társadalomnak és a vállalkozásoknak a fejlődésre. 

„Nagyon szeretnénk, hogy fejlődjön az üzlet, jöjjenek beruházások, és tudjuk, hogy az IMF mindig a megfelelő jelzéseket küldi tevékenységével” – írta az elnök a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. 

Denisz Smihal miniszterelnök Georgievával folytatott megbeszélését követően közölte a Telegramon, hogy Ukrajna egy többéves nagy program elindítását tervezi az IMF-fel több mint 15 milliárd dollár értékben. „A tervek szerint az IMF-fel közös program két részből áll majd: azonnali pénzügyi támogatásból és a fellendülést elősegítő strukturális reformok támogatásából” – írta Smihal. 

Az ukrán elnök felszólította Pekinget, hogy gondolja át az Oroszországgal való kapcsolatát, és ne küldjön fegyvereket Moszkvának. Az ukrán államfő szerint egy Oroszország–Kína-szövetség világháborúhoz vezetne.

Mindeközben az Európai Unióban a külügyminiszterek arról tanácskoztak, hogy további fegyvereket küldjenek Ukrajnába. Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint ugyanis az a legfontosabb, hogy megfelelő mennyiségben szállítsanak lőszert Ukrajnának.

 


 

IMF Ukrajna
Kapcsolódó cikkek