Közélet

Zelenszkij szerint Kína világháborút robbanthat ki

Az ukrán elnök felszólította Pekinget, hogy gondolja át az Oroszországgal való kapcsolatát és ne küldjön fegyvereket Moszkvának. Zelenszkij azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy az Egyesült Államok korábban felvetette, hogy Kína fegyverekkel láthatja el az oroszokat az ukrán háború folytatásához. Az ukrán államfő szerint egy Oroszország–Kína szövetség világháborút jelentene.

Világháborút jelentene, ha Kína szövetségre lépne Oroszországgal – mondta Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök felszólította Pekinget, hogy értékelje át az orosz-barát politikáját és ne küldjön fegyvereket Moszkvának. Az Egyesült Államok nemrég közölte, hogy Kína fegyverekkel támogathatja az oroszokat a háború folytatása érdekében.

Kína és Oroszország
Fotó: Shutterstock

Számunkra fontos, hogy Kína ne támogassa az Orosz Föderációt ebben a háborúban. Valójában azt szeretném, ha Kína a mi oldalunkon lenne, jelenleg azonban nem tartom ezt lehetségesnek 

– mondta Zelenszkij. Hozzátette, hogy bízik benne, hogy Peking rájön, hogy nem szabad túlságosan elköteleződnie Oroszország felé – írta meg a South China Morning Post.

A kínai külügyminiszter, Vang Ji hétfőn Magyarországra utazott, ahol találkozott a magyar külügyminiszterrel, Szijjártó Péterrel. Vang Ji Budapesten kijelentette, hogy Kína és Magyarország azon kevesek közé tartoznak, akik valóban békét akarnak Ukrajnában. Közölte, hogy magyar barátaikkal együtt Kína kész együtt dolgozni bárkivel, aki szintén a béke pártján áll. Vang Ji Budapestről Moszkvába fog utazni.

Zelenszkij üzent Macronnak: nem tárgyalni kell Putyinnal, hanem még több fegyvert kell küldeni Ukrajnának

Volodimir Zelenszkij szerint Emmanuel Macron francia elnök csak az idejét vesztegeti, amikor tárgyalni próbál Vlagyimir Putyinnal. Az ukrán államfő azt követően adott hangot felháborodásának, hogy Macron közölte, hogy Oroszország teljes megtörését el kell kerülni és kijelentette, hogy nem szabad megalázni az orosz elnököt. Zelenszkij szerint Putyinra nem hatnak a kedves szavak, hanem az orosz elnök csak az erőből ért.

Volodimir Zelenszkij a Die Weltnek is adott interjút, ahol elmondta, hogy az ukrán hírszerzés olyan dokumentumokra bukkant, amik arra utalnak, hogy Oroszország puccsot készül végrehajtani Moldovában. Az ukrán elnök közölte, hogy a szükséges iratokat továbbították a moldovai elnöknek, Maia Sandunak.

Maia Sandu soha nem kért tőlem segítséget, de megköszönte az információt. Nagyon jól ismeri a helyzetünket. Ukrajna mindig kész lesz segíteni Moldovának 

– mondta Zelenszkij. A Kreml hétfői közleményében volt olvasható, hogy Oroszország és Moldova viszonya egyre feszültebb, mivel Moszkva szerint Moldova oroszellenes programokat folytat.

 

Zelenszkij Peking Oroszország
Kapcsolódó cikkek