Nemzetközi gazdaság

Borrell: lőszert kell adnunk Ukrajnának

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint a legfontosabb, hogy megfelelő mennyiségben szállítsanak lőszert Ukrajnának.

A legfontosabb annak tisztázása, miként lehet a szükséges mennyiségű lőszert szállítani Ukrajnának, illetve a szállítások folyamatos biztosítását szavatolni – mondta Josep Borrell, az külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, a tagállamok külügyminisztereinek hétfői tanácskozása előtt.

BRUSSELS, BELGIUM - FEBRUARY 14: High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell listens to speeches during the Ukraine Defence Contact Group meeting at NATO headquarters during the first day of a North Atlantic Council meeting on February 14, 2023 in Brussels, Belgium. Defence Ministers of the North Atlantic Council (NAC) allied countries will meet on 14-15 February 2023 at the NATO Headquarters in Brussels, a US-hosted Ukraine Defense Contact Group will also take place on the sidelines.
Josep Borrell lőszerek szállítására szólított fel.
Fotó: Omar Havana / Getty Images

A főképviselő hangsúlyozta, hogy legalább annyi lőszert kell biztosítani Ukrajnának, mint amennyit Oroszország elhasznál a háborúban.

A külügyminiszterek 

az unió Oroszországgal szemben bevezetni tervezett tizedik szankciós csomagjáról tárgyalnak,

de a pakk végső elfogadása még nem várható.

Uniós diplomácia vezetője szerint vízválasztó lenne, ha Kína fegyvereket szállítana Oroszországnak. Ez jelentős változást eredményezne az unió és a Kína közötti kapcsolatokban – írta meg az MTI.

A találkozó előtt megszólalt több külügyminiszter is a témában. 

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a kínai fegyverszállítások eszkalálhatják a háborút.

 Ez fordulópont lenne, és nem a jó irányba. Ha Peking valóban fegyvereket szállít Oroszországnak, annak következményei lesznek a Kínai Népköztársasággal való kapcsolatokra nézve

 - mondta.
Urmas Reinsalu észt külügyminiszter pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy 

fel kell gyorsítani az európai lőszergyártást, ugyanis az ukrán igényeknek az európai hadipar jelenleg mintegy hat év alatt tudná kielégíteni.

"Több fegyver biztosítása a népirtásnak is beillő háború gyorsabb befejezését jelenti. A háború még az idén befejeződhet, ha Ukrajna elegendő fegyverhez jut" - vélekedett.

A miniszter sürgette a nemzetközi ügyészség mihamarabbi létrehozását a háborús bűnök feltárására és az elkövetők elszámoltatására. Szerinte emellett a befagyasztott orosz felhasználását is lehetővé kell tenni a megfelelő jogi szabályozások bevezetés.

Az iráni drónok szállításának pedig súlyos következményekkel kell járnia. Ezzel lehet megfelelően erős üzenetet küldeni Kínának és másoknak, hogy a fegyverszállítások nem maradnak válasz nélkül.

 

 

lőszerellátás Ukrajna Josep Borrell Európai Unió lőszer
Kapcsolódó cikkek