A belga rendőrség főigazgatója, Eric Snoeck pénteken kijelentette, hogy a Belgiumot fenyegető terrorveszély nem tűnt el teljesen, hét évvel a fővárost 2016-ban megrázó terrortámadások után. A La Premiere rádióműsorban Snoeck kifejtette, hogy a terrorveszély nem tűnt el, idén már felröppentek olyan hírek, hogy a brüsszeli metróvonalakat meg akarják támadni, a Miss Belgium-versenyen pedig egy terrorgyanús személyt kellett letartóztatni.

DGJ (Federal Judicial Police) Director-General Eric Snoeck poses at the police headquarters in Brussels on May 24, 2022. - Justice ministers from six Western European countries, France, Belgium, The Netherlands, Germany, Spain and Italy pledged on October 7, 2022 to make security at ports of entry a priority in the face of alarming drug trafficking figures. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Eric Snoeck. Fotó: Kenzo Tribouillard

A belga rendőrség vezetője kifejtette, hogy 

az ilyen összeesküvéseket alkalmanként még mindig meghiúsítják Belgiumban a rendőrség és a biztonsági szolgálatok, akik továbbra is a terrorizmust tekintik a belga biztonság első számú problémájának.

 A The Brussels Times beszámolója szerint 

jelenleg még mindig több mint 700 potenciális terroristát figyel a belga terrorellenes egység.

Snoeck azonban azt is elárulta, hogy a szövetségi rendőrség terrorizmusellenes szolgálatainak egy részét más egységekhez irányították, hogy minden területen lehessen bevethető speciális egység. 

2016. március 22-én Brüsszelben, először a Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd fél órával később az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson hajtott végre öngyilkos merényletet egy dzsihadista csoport. A támadásokban 32-en meghaltak – köztük a három elkövető –, 340-en megsebesültek, köztük két magyar. A történteket az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára.