Tíz év szabadságvesztést szabott ki egy minkszi bíróság Ales Bialiacki Nobel-békedíjas aktivistára. Csempészettel és a közrend súlyos megsértésével, illetve ezek finanszírozásával vádolták.

Fotó: Vitalij Pivovarcsik / AFP

A 60 éves aktivista támogatói szerint Bialiackit a fehérorosz elnök, Alekszandr Lukasenka távolíttatta el. Bialiatski 2022-ben kapta meg a Nobel-békedíjat, ekkor már letartóztatásban volt – számolt be róla a TASZSZ orosz hírügynökség

Azt követően fogták perbe, hogy a fehérorosz rezsim moszkvai támogatással leverte a választások utáni tüntetéseket.

A demonstrációkat a rendőrség kemény eszközökkel verte le, és rengeteg ember került börtönbe. Ales Bialiacki két társát, Valentin Stefanovicsot és Vlagyimir Labkovicsot is bíróság elé állították. Az előbbi kilenc, az utóbbi hét év börtönt kapott – írta meg a BBC.

Bialiatski még 1996-ban alapította meg a Viasna jogvédő szervezetet.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa az igazságszolgáltatás elleni támadásnak nevezte, hogy Fehéroroszországban pénteken tíz év börtönre ítélték Alesz Bjaljacki Nobel-békedíjas emberi jogi aktivistát. Bjaljacki alapította a Vjaszna (Tavasz) emberi jogi szervezetet, amely jogi és pénzügyi segítséget nyújtott a tüntetőknek a 2020-as fehéroroszországi zavargások idején. Most tüntetések finanszírozása és adócsalás miatt ítélték el.

A strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa közleményében hangsúlyozta, az ítélet kísérlet arra, hogy elhallgattassák a független, kritikus hangokat, és megbüntessék az emberi jogi munkát törvényesen végzőket Fehéroroszországban. Szavai szerint a pénteken hozott "igazságtalan döntés" a legújabb példája mindazok nagyszabású és rendszerszintű üldözésének, akik bátran küzdenek a demokráciáért, az igazságért és az emberi jogokért Fehéroroszországban.

Véget kell vetni a rezsim által gyakorolt elnyomásnak és az emberi jogok megsérté

sének 

- fogalmazott.

Egyetlen orosz gépet sem robbantottak fel Minszknél, legalábbis a fehérorosz vezetés szerint

Állítólag a hét végén fehérorosz ellenzéki aktivisták felrobbantottak egy orosz katonai gépet a főváros közelében. A fehérorosz vezetés szerint ez álhír. Jurij Ambrazevics fehérorosz külügyminiszter-helyettes közölte, hogy az ilyen hazugságok azt a célt szolgálják, hogy lejárassák Fehéroroszország nemzetbiztonsági képességeit.

A Fehéroroszországból száműzött ellenzéki vezető, Szvetlana Cihanovszkaja felháborítónak nevezte az ítéletet.

Mindent meg kell tennünk, hogy felvegyük a harcot e szégyenletes igazságtalanság ellen, és kiszabadítsuk őket

– mondta.