Álhírnek nevezte a fehérorosz külügyminiszter-helyettes azt az állítást, hogy hétfői híradások szerint a hét végén fehérorosz ellenzéki aktivisták Minszk közelében felrobbantottak egy orosz katonai gépet.

Jurij Ambrazevics fehérorosz külügyminiszter-helyettes.
Fotó: AFP

Bármiféle hivatalos reakció hiányában mély meggyőződésem, hogy ez egy újabb álhír nemzetbiztonságunk bizonyos hibáinak kiemelésére

– nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Jurij Ambrazevics fehérorosz külügyminiszter-helyettes az ENSZ genfi központjában zajló Leszerelési Konferencia során.

Fehéroroszország másfél millió katonával dicsekszik

Fehéroroszország szükség esetén a hadseregen kívül még másfél millió embert mozgósíthat – állította az ukrajnai háborúban nem hadviselő félként Moszkvát támogató ország egy magas rangú hivatalnoka.

Aljakszandr Azarov, a rendvédelmi szervek volt dolgozói által létrehozott Bypol ellenzéki szervezet vezetője vasárnap Telegram-oldalán közölte, hogy felrobbantottak egy orosz Berijev A-50 katonai légtérellenőrző repülőgépet Minszk közelében egy repülőtéren. A bejelentésről a lengyelországi székhelyű Belsat fehérorosz hírcsatorna is beszámolt, Azarov ugyanakkor nem támasztotta alá bizonyítékokkal állítását.

Azarov hétfőn a Reutersnek telefonon mondta el, hogy 

a műveletet hónapokig tervezték, a Bypol „partizánjai” pedig a jövőben több hasonló akció végrehajtását tervezik.

A Bypolt Fehéroroszországban terrorszervezetként, a Belsat hírcsatornát pedig szélsőséges hírközlőként tartják nyilván.

Fehéroroszország délen Ukrajnával határos, és Moszkva szempontjából fontos szerepe van Oroszország Ukrajna elleni háborújában. Minszk ugyan többször leszögezte, hogy nem lép be a háborúba, ha nem éri külső támadás, de fehérorosz területen, amelyet az ukrajnai háború kezdetén Oroszország felvonulási területként használt, állandó jelleggel orosz csapatok állomásoznak.