Közélet

Biden súlyos váddal illette Putyint

Bár az Egyesült Államok nem részese az egyezménynek, Joe Biden egyetért a Vlagyimir Putyinnal kapcsolatban kiadott elfogatóparanccsal, mert szerinte az orosz elnök háborús bűnös.

Joe Biden amerikai elnök szerint Vlagyimir Putyin egyértelműen elkövetett háborús bűnöket, ezért jogosnak tartja, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki az orosz elnök ellen.

Fotó: AFP

Azt azért Biden is megjegyezte, hogy az Egyesült Államok – Oroszországhoz hasonlóan – nem részese az egyezménynek. A Reuters beszámolója szerint Biden arról beszélt az újságíróknak, hogy továbbra is mindenben támogatják Ukrajnát a háborúban.

Érdekesség, hogy az elnök szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt nevezte először Putyint háborús bűnösnek.

Később a külügyminisztérium közleményt is kiadott, amelyben azt írja, az Egyesült Államok az ICC megállapításaitól függetlenül is arra a következtetésre jutott a helyszíni vizsgálatok eredményeit elemezve, hogy

az oroszok háborús bűnöket követtek el Ukrajnában, többek között ukrán gyerekeket szállítottak át akaratuk ellenére Oroszországba, elszakítva őket családjaiktól.

„Támogatjuk a háborús bűnök elkövetőinek elszámoltathatóságát” – közölte a minisztérium, amely levelében többször is hangsúlyozta, megállapításaihoz nincs köze az ICC döntésének, egyéb tények alapján jutott erre az eredményre.

A Yale Egyetem legújabb kutatása szerint legalább hatezer ukrán gyermeket tartanak fogva orosz táborokban – ezt az oroszok első pillanattól kezdve tagadják. A felháborodott orosz külügy egyébként közölte: Moszkva szempontjából nincs semmilyen jelentősége a Nemzetközi Büntetőbíróság határozatának.

 

háborús bűn orosz-ukrán háború Joe Biden Vlagyimir Putyin Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancs
Kapcsolódó cikkek