Döntött a bastiai bíróság: mostantól tilos használni a korzikai nyelvet Korzika szigetén a közhivatalokban. A nyelvet, amely alapjaiban sokkal közelebb áll az olaszhoz, mint a franciához, a mai napig beszélték mintegy 150 ezren. Az ENSZ adatai szerint veszélyeztetett nyelvről van szó, amely közel került ahhoz, hogy végleg eltűnjön. 

Fotó: AFP

Éppen ezért furcsa a mostani döntés, amely szerint csak franciául lehet ügyet intézni Korzikán és a bíróságokon, illetve a helyi parlamentben sem lehet már használni a korzikait. Sőt, a korzikai ember megnevezés is sérti az alkotmányt a döntés értelmében. 

Korzika ügye az utóbbi időben kiemelt téma Párizsban is, hiszen egyre többen követeltek autonómiát, ám ez a mostani döntés elejét veszi minden ilyen törekvésnek. 

Nem csoda, hogy a döntés óriási felháborodást váltott ki. Korzikai képviselők közös közleményben támadták meg a bírósági határozatot, és véleményük szerint éppen ellenkezőleg, nem tiltani, hanem óvni kellene a korzikai nyelvet, amelynek hivatalos státuszt szeretnének kiharcolni – írja a The Guardian

A függetlenségpárti politikai szervezet a döntés után korzikaiul írta ki közösségi oldalán, hogy „szégyen”.